Сачева: 600 млн. лв. са предвидени за 60/40 през тази година

Деница Сачева

600 млн. лв. са предвидени, за да продължи мярката 60/40 и през тази година. Така средно на месец работата си ще запазят около 120 хил. души. Това отчете социалната министърка Деница Сачева по време на парламентарния контрол.

Тя припомни, че ресурсът по 80/20 пък увеличен двойно и стигна 80 млн. лв. По този начин ще се запазят около 30 хил. работни места в секторите „Транспорт“ и „Туризъм“.

До момента помощта от 24 лв. на ден са получили 41 хил. работници. Тя се дава за служители в затворени бизнеси заради пандемията. По тази програма са предвидени общо 50 млн. лв. От февруари започва приемът на документи за компенсации на пуснатите в неплатен отпуск през януари. Те вече ще бъдат в размер на 75% от осигурителния доход на съответния човек. Документите се разглеждат от комисия в срок до 10 работни дни след подаването им, а резултатите се обявяват до 2 работни дни след взимане на решението. Това означава, че първите плащания по новия дизайн на мярката ще стартират в средата на февруари.

Социалната министърка припомни, че продължава и мярката „Заетост за теб“, която субсидира заплатите на нови служители в размер на минималния осигурителен праг за длъжността и дължимите осигуровки за 6 месеца. След този период работодателят е длъжен да запази поне 75% от тези служители за 3 месеца. Общо по програмата ще се платят 160 млн. лв., с които ще могат да се наемат 33 хил. души.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ