Депутат от БСП бесен: Наливат пари в „любими“ общини, на други не дават нито лев!

Кирил-Добрев

Сто са българските общини, в които живеят над 2 млн. души, които за последната една година не са получили нито лев от това правителство. Това заяви по време на пресконференция Кирил Добрев.

Той отчете, че с министерски постановления правителството раздава пари на калпак, безотчетно. Добрев припомни, че БСП е втора политическа сила, а разпределението на средствата за общини на БСП е като за треторазрядна политическа сила.

Така според сметките на БСП 360 млн. лв. са разпределени от това правителство с министерски постановления за по-малко от година. Лъвският пай или 250 млн. лв. е раздаден на общини на ГЕРБ, 70 млн. на общини на ДПС и осем милиона на общини, управлявани от БСП.

Добрев оцени като фрапантни и христоматийни следните примери: Село с 200 души – получава 1 млн. лв. за асфалтиране; Село с 2000 души – 3,5 млн. лв. за пречиствателна станция;

Сред общините „любимци“, които според Добрев не са пропуснати в раздаванията на средства са Варна с 90 млн. лв. , Доспат, Харманли, Казанлък.

„В този тежък за ГЕРБ момент купува ли си правителството парламентарна подкрепа за новия политически сезон?“, попита Добрев. „Опитваме ли се една година преди местните избори да купим изборите?“, пита още Добрев.

Така например за Област Видин, който масово се обявява за приоритет, са предвидени 200 хиляди лева. Донка Михайлова, заместник-председател на Националното сдружение на общините заяви, че българските общини са загубили битката за по-голяма капиталова субсидия за общините.

„През 2017 г. ако средствата, раздадени чрез постановления на МС на всички български общини по един справедлив начин се беше случило, те щяха да удвоят капиталовата си субсидия, която влиза в българските общини. Ние сме силно разтревожени от субективизма при разпределянето на средствата от централния бюджет“, заяви Михайлова.

Липса на публичност на критериите. Над 100 български общини години наред не получават ръст на целевата си субсидии. По-голяма тревога буди фактът, че един голям обем от средства от години наред се разпределя по неясен начин с постановление на МС.

Така за миналата година са предоставени 243 млн. лв. за 132 български общини, като половината са получени от шест общини. Една от тях е получила една трета от тази сума.

„Силно сме разтревожени от субективизма при разпределението на средствата“, заяви Михайлова.

По думите й това води до задълбочаване на регионалните различия и наливането на средства в определени общини, а идеята за местното самоуправление като цяло се дискредитира.

Михайлова заяви, че ще настояват за спешно заседание на НСОРБ, пише News.bg.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ