Образователният министър Николай Денков забрани на ВУЗ-овете да честитят празника на Русия (ДОКУМЕНТ)

Николай Денков

Образователният министър Николай Денков забрани на ректорите и преподавателите във ВУЗ овете да се включват в официални събития, организирани от Русия или Беларус, и да изпращат поздравителни писма по случай празника на Руската федерация на 12 юни, предава ПИК.

Това става ясно от официално писмо на Министерството на образованието и науката, оглавявано от Денков, но подписано от зам. министърката проф. Генка Петрова, до шефа на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков, оцелял на поста до провеждането на нов конкурс.

В писмото от ведомството се мотивират с „постигната на ниво ЕС договореност за неучастие на държавите членки в събития, организирани от Русия и Беларус по повод предстоящия празник на Руската федерация на 12 юни 2022 г.

На свой ред те заявяват, че са получили идентично писмо от Министерството на външните работи, което пък е оглавявaнo oт Teoдopa Генчовска от квотата на ИТН.

От образователното ведомство молят Герджиков за „любезното му съдействие информацията да се разпространи до всички висши училища в Република България“. И предварително му благодарят.

Което означава, че ректорите и преподавателите на родните ВУЗ-ове нямат право дори да поздравят колегите си от Русия за националния им празник, независимо че много от тях може и да са противници на войната, която родината им започна в Украйна. И независимо, че имат лични контакти и дори приятелства с много от тях, както обикновено става в научните среди по света.

Тази акция и е крещящ пример за непростимото смесване на политиката и науката и звучи доста объркващо, особено за държава, която с декларация на Народното си събрание е отказала да изпраща оръжие в Украйна. А премиерът й Кирил Петков само преди часове е потвърдил, че това няма да стане, въпреки настоятелното и подозрително конкретно искане на украинския посланик в България Витайлий Москалбенко.

Необяснимо е и поради изключително близките и дори орташки отношения между министъра на образованието Николай Денков с Кирил Петков и Асен Василев, с когото подхващат т.н. харвардски курсове именно в СУ „Св. Климент Охридски“ именно по времето, когато Анастас Герджиков е негов ректор. Сега последният трябва да разпореди на останалите си колеги да си нямат вземане даване с Русия и Беларус по случай празника на Руската федерация на 12 юни.

Подозрителен е и фактът, че въпросното писмо не е подписано от самия Денков, а от заместничката му Петрова. И поставя въпросът дали той се срамува от разпоредбите в него, тъй като Русия и руската наука са съществували далеч преди Путин и ще продължат да съществуват далеч след него. Но Днешните руски учени едва ли лесно ще преглътнат пренебрежението на българските си колеги към тях и родината им.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ