От последните минути! Президентът Радев обяви ще да подкрепи ли Украйна за НАТО

румен радев

В отговор на изпратени въпроси за приетата от президентите на някои страни от Централна и Източна Европа декларация по отношение на Украйна и нейното членство в НАТО, към която не се присъединиха България и други страни от региона, от Президентството разпространиха следната позиция:

Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа.

България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната.

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави.

Припомняме, че президентите на 9 страни от Централна и Източна Европа обявиха със съвместно изявление на 2 октомври, че подкрепят членството на Украйна в НАТО.

Държавните глави на Чехия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония, Полша, Румъния, Черна гора и Словакия излязоха обща позиция, която гласи:

„Ние заявяваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние не признаваме и няма да признаем опитите на Русия да анексира украинска територия. Ние твърдо подкрепяме решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ от 2008 г. относно бъдещото членство на Украйна.

Ние подкрепяме Украйна в нейната защита срещу руската инвазия, изискваме Русия незабавно да се оттегли от всички окупирани територии и призоваваме съюзниците значително да увеличат военната си подкрепа за Украйна“.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ