Радев нападна Нинова и Асен Василев: Замириса им на избори и атакуваха бюджета

7 Dni Bulgaria11.11.2022
корнелия нинова румен радев

Синдикатите проведоха среща с президента Румен Радев след днешния протест и автошествие. Профсъюзите настояват да имаме бюджет за 2023 г., а не удължаване на бюджет 2022.

„Без бюджет 2023 ние няма как да намерим решенията”, каза Пламен Димитров, като допълни, че синдикатите не виждат причина бюджетът да се удължава. По думите му това е на ръба на конституционната допустимост.

„Аз съм настоявал да се внесе базовият бюджет”, съобщи Радев пред синдикатите, същевременно с това обаче заяви, че е длъжен да изслуша и министрите, но и партиите в парламента трябва да поемат ангажимент, за да не се окаже в безизходица следващото редовно правителство.

„Политическите партии и лидери, които най-много настояват да се внесе базов бюджет, те отричат подобен ход. Когато миналата година стана така същите хора го отхвърлиха. Не се занимавайте, ние ще си го направим. Някои лидери преди седмица се заканваха служебният кабинет изобщо да не се занимава с тази работа. На същите лидери май им замириса на избори. Сега казват ние мислим за хората, внасяйте бюджет”, каза Радев.

Той заяви, че имало спекулации, че президентът усурпира властта „Нищо подобно. Всеки ден аз се моля и ви я давам, но няма кой да е поеме. Или има страх в партиите да управляват през зимата. Това не е честно, трябва да има отговорност и лидерство. Това е подканване към партиите да си влязат в ролята и да има диалог”. Държавният глава попита дали има механизми, с които ще се осигури гаранцията, че няма да се изгуби контрол над това, което ще се внесе. „Трябва да се направи нещо за хората и то сега, тази зима и да не се допуска дълги години да не можем да излезем от дългова спирала”, предупреди Радев.

Той добави, че е настоял да има бюджет за догодина. Бюджетът е финансовият план, който изразява политиката на парламентарното мнозинство и правителството, но такова все още няма. „Не е работа на служебен кабинет да прави политика по доходите”, обясни президентът.

„Ако политическите партии и всички народни представители постигнат предварителен консенсус, че искат да бъде внесен базов бюджет за 2023-а година, служебното правителство ще внесе такъв бюджет”, заяви Радев пред Пламен Димитров и Димитър Манолов. „Има остри противоречия в парламента, дали да остане удължителния закон за настоящия бюджет, или да се внесе базов бюджет за 2023 г. И ако се постигне такова единомислие и някакъв предварителен консенсус за „приличие” и „спасяване” на бюджета от едно предизборно наддаване, аз съм убеден, че правителството има достатъчно разум и ангажираност към хората да има повишаване на доходите, на социалните придобивки, на пенсиите, така че правителството да внесе такъв бюджет, който вие искате”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ