Разкриха схемата на новото правителство: Янев се договаря поотделно с Борисов и Нинова

7 Dni Bulgaria23.11.2022
стефан янев

Какви са формулите за съставяне на правителство с третия мандат коментираха в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS политолозите доц. Борис Попиванов и доц. Стойчо Стойчев.

Стойчев е на мнение, че е най-добре е изборите да бъдат по-късно през пролетта. Той не смята, че изборното законодателство е оказало влияние върху това, че не се сформира правителство. Поведението на президента показва, че вървим към избори, каза той.

Според Попиванов партиите нямат значителни разминавания за водещите проблеми в държавата, но отношенията по между им правят сформирането на правителство невъзможно. Той смята, че за пореден път преди избори се променя изборното законодателство.

„Максимумът, на който се надяваме е правителство, което да продължи до края на зимните месеци или до местните избори”, каза той. Въпросът е не дали ще има правителство, а има ли смисъл от такова в тази конфигурация, допълни Попиванов.

Стойчев смята, че правителство на малцинство ще бъде като предишното правителство на Кирил Петков –  „с всяка партия ще се договаря подкрепа, но на една обща маса няма да седнат”. Това правителство вероятно ще се реализира с трети мандат, затова Бойко Борисов няма да търси подкрепа от БСП и обратното, каза той. Стефан Янев вероятно ще се договоря с и с ГЕБР и с БСП за подкрепа, допълни Стойчев.

Попиванов каза, че даването на мандат на ДПС не би било добро решение. Според него най-логичното е третият мандат да отиде при БСП.

„Ако допуснем, че предните два мандата не се реализират има два варианта. Единият е някои от останалите пет политически сили да заяви, че има готовност с правителство и подкрепа за него и тогава би било редно президента да даде мандата на тази палтия, която и да е тя.  Другият вариант е когато нито една от партиите не е заявила такава готовност да предприеме този ход, мандата да се връчи на онази партия, която би предизвикала най-малко изненада. Даването на мандат на БСП не би предизвикал изненада”, каза Попиванов.

Той е на мнение, че ако до първия и втория мандат не се сформират блокове, третия мандат ще бъде формалност.

Попиванов каза, че правителство на малцинството може да е добър вариант за партиите, които го подкрепят, но не и за партията, която го излъчва, защото тя няма да може да контролира дневния ред на собственото си правителство. Нито ГЕРБ, нито ПП ще заложат на такъв избор, допълни той.

Според Стойчев президентът контролира към момента тайминга на подготовка на избори, в него е и лоста наречен трети мандат.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ