„Едва ли ще се роди втори Жеков“: Фенове и съотборници плачат с глас за легендата

payimage-571256

България се прощава с футболната легенда Петър Жеков. Стотици си казаха последно сбогом с големия футболист и го изпратиха в последния му път. Поклонението се проведе в Националния стадион „Васил Левски“.

„Вълшебният стрелец“, „поетът на терена“ – така Петър Жеков ще остане в българската памет и в сърцата на любителите на футбола. Роден през 1944 година в село Книжовник, той започва професионалния си футболен път едва на 18 години като нападател в димитровградския „Химик“, предава Bulgaria ON AIR. Година по-късно прави голяма стъпка в кариерата си, подписвайки с „Берое“. Талантът и техниката му го отличават в годините – става голмайстор с „Берое“, както и с ЦСКА. До скоро държи рекорда за най-много попадения – 253.

Петър Жеков става и първият български играч, спечелил „Златна обувка“. Нарежда се до величия като Еузебио и Герд Мюлер, с които по-късно „щракват“ незабравима снимка, показваща първите трима носители на отличието. За футболния свят Жеков винаги ще остане икона.

„88 минути го пазя, една минута, ако не го – веднага гол ми вкара. Ей го, Петьо, изключителен човек“, коментира Кирил Ивков.

По думите на Аспарух Никодимов „едва ли ще се роди втори Жеков“.

Жеков е първият и единствен капитан на български отбор, играл на финал на голям турнир – олимпиадата в Мексико през 1968 г. Той е ключова фигура в едни от най-паметните мигове на „армейците“ на международната футболна сцена – победи над „Барселона“, „Аякс“ и „Атлетико“ (Мадрид).

„Факт е, че той е една от личностите, от които ние сме се вдъхновявали, мечтали сме да се докоснем до него и ще остане като един от най-великите в българския футбол“, категоричен бе бившият футболист на ЦСКА Пламен Марков.

Според Александър Томов днешният печален ден е и повод за спомен за едно велико минало.

Вълшебният стрелец, който със златни букви изписа името си в историята на футбола, ще продължи да живее в сърцата на хиляди българи.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ