Трогателно! Българчета се молят 400-годишното им школо в Чипровци да възкръсне

IMAGE_14276860_40_0

“С великденски песни нашите деца отправиха молба към Бога за помощ. Учениците ни са мaлко – само 66. Борим се за всяко дете, живеем с надеждата, че Чипровци не пее лебедовата си песен и продължаваме да бием училищното звънче. ЗАЩОТО има ли училище, има и селище! , разказва директорката на основно училище „Петър Парчевич“ Лена Георгиева. Тя винаги има идеи за решаване на проблемите. Сега отправят призив към съмишленици и радетели за възстановяване на запустелия Комплекс за извънкласни дейности.

Ние сме децата от ОУ Петър Парчевич, гр. Чипровци. То е най-старото в България и догодина става на цели 400 години! Помогнете ни да обновим запустял Комплекс за извънкласни форми, като го превърнем в модерен център за: предприемачество, експериментиране, иновации, влогърство, творчество, изкуство и забавления с наши връстници от цяла България, Европа и Света! Макар че сме само 66 и намаляваме всяка година, мечтаем да запазим училището си и Чипровци ЖИВИ!” Това пък е апелът на децата, който обиколи социалните мрежи.

Средствата, които се надяваме да съберем не са за компютри, музикална уредба, усилватели, микрофони.

Не става въпрос все още за толкова конкретни неща, а за обновяване на сградата- ремонт на покрива , ремонт на салона за тържества, ремонт на още няколко помещения, който да придобият нов, модерен облик , където учениците да се занимават с извънкласни дейности- да тъкат, да рисуват, да използват модерни технологии.

Паралелка по килимарство, тъкани пана, сувенири и др. няма да има следващата учебна година, но работим върху възможностите за възобновяване на паралелките.

За съжаление в първи клас на 15 септември 2023-та година ще постъпят само 7 деца, разказва директорката Лена Георгиева. Сега имат 6 паралелки- 1- ви и 2- ри клас слята- 13 ученици, 3- ти клас- 11 ученици, 4- ти клас- 11, 5 клас- 12, 6- ти клас- 9, 7 клас- 10 ученици. Училището е защитено и средищно.

По- голямата част от съвременните учители са местни, но в последните 2-3 години поради липса на конкретни специалисти на местно ниво имаме педагогически специалисти от Монтана. Учителите са високо квалифицирани и с умения да образоват и възпитават мотивирани ученици.

В школото няма психолог.

Какво предприемаме, за да не затвори училището врати – труден въпрос, но основното е много високо ниво на образование, целодневна организация на учебния процес,добри учители, приятна цветна атмосфера, голям двор със спортни площадки, зелени площи

Георги Първанов и Росен Плевнелиев са посещавали училището.

Децата в Чипровци имат своите празници:

Участие в конкурс на ДГС- Чипровци за картичка на тема “Аз обичам гората”.

Едно прекрасно представление, „Хитър Петър“, на Драматичен театър „Драгомир Асенов“- гр. Монтана, събра децата на Чипровци в първия пролетен ден.

По повод 21 март – световния ден на поезията и първото издание на „Ден на европейските автори“ – инициатива на Европейската комисия, ръководена от г-жа Мария Габриел – комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, учениците от начален етап се срещнаха с поета Георги Костадинов.

На 27.02.2023 г. в ОУ „ Петър Парчевич“ – гр. Чипровци се проведе училищният кръг на на тринадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee. Училищният шампион – Александър Сашков Иванов, спечели в надпреварата, като спелува правилно думата move и победи Самуил Ивайлов Петков, който остана на второ място.

Малките ученици от ОУ „Петър Парчевич“ бяха щастливи да бъдат в час по музика с „безценни гости“ – Сийка Тачева и Елза Кръстева. В навечерието на Трети март, те не просто проведоха урок по музика , а урок по родолюбие, учейки децата на химна на гр. Чипровци и химна на нашето училище, на които са автори.

С конкурс за най-добър рецитатор на стихове за Апостола на свободата преклонихме глава и си спомнихме за Левски, за живота и делата му.

Децата имат своите празници.

Дядо Коледа пристигна и при нашите деца, но беше уморен, горкия! За да спасят Коледата и да върнат силите на обичания старец, децата изпълниха всичко. което беше написано на страница 2023 във вълшебната книга, скрита под елхата- търсиха и откриха коледната звзезда, рецитираха стихове и пяха коледни песни, редиха пъзел, танцуваха, наричаха коледарски и сурвакарски пожелания.

Сега предстоят нови инициативи- 11 май- Заедно на хорото- ученици и учители играят народни хора в носии на 24 май, 1 юни.

Нашата малка училищна общност отбеляза Деня на християнското семейство с много радост, настроение, сплотеност и почит към християнските ценности и добродетели, реди успехите г-жа Георгиева.

Кметът Пламен Петkов и общината винаги ни подкрепят при реализиране на различни мероприятия и финансово.

Основно училище „Петър Парчевич“ в балканския град Чипровци е наследник на най-старото Първо католическо училище. То има славна история. Основано е през 1624 г. след рождението на Христа от архиепископ Илия Маринов.

Към 2014 г. учениците в учебното заведение са около 90. Празникът на училището е на 6 септември, предава 24 часа.

Училището започва своята дейност през есента на 1624 г. в чипровската църква „Санкта Мария“. В своята история, освен начална степен училището е имало и гимназиална. Всяка година 6 – 7 от най-добре представилите се ученици заминавали да учат в Италия, след което са се връщали в родината си. Сред тях е и Петър Парчевич първият българин доктор на науките и първият българин дипломат. В школото преподавали както „насред Рим“.

Било лето 1624-то след рождението на Христа. Повече от два века царство България го нямало на географската карта. Християнска Европа вървяла по пътя на своето Възраждане, а българите, осигурили й тази възможност, тънели в мрака на робството. Но не всички и не навсякъде.В Чипровци жителите правели чудеса и още тогава били истински европейци, които се образовали в училището, основано от Петър Солинат през същата паметна есен в църквата „Санкта Мария“.

Местният краевед Никола Николов в книгата си „Чипровското училище” (Изд.къща „Борина”, С.1995) доказва, че миньорите, занаятчиите и търговците от будния град са били грамотни. Затова до днес са известни имената на изкусните майстори-златари, чиито творби се продавали в Източна и Централна Европа от чипровските търговци.

От писмата на епископ Илия Маринов до Рим научаваме, че в началото на децата е преподавал един францискански монах, а през 1625 г. той е намерил „двама добри хуманисти”, възпитаници на Клементинския колеж в Италия. През февруари същата година той съобщава, че повече от сто деца четат и пишат, поради което е нужна специална сграда за училище. Тя е построена през 1635 г. и в нея преподава Иван Лилов, учител в Чипровци от 22.05.1634 г. до 1666 г. (с малки прекъсвания). Той е от онези момчета, които са обучавани за свещеници от босненския мисионер Петър Солинат, изпратен в Чипровци в началото на 17-ти век.

Съученикът на Петър Парчевич от Илирийския колеж в Лорето Иван Прин учителства в Чипровци през 1635 г. А самият Петър Парчевич преподава през 1643 г., когато е изпратен в родния си град по молба на Петър Богдан, целяща организирането на по-висше училище – семинариум. Петър Парчевич 14 години се е обучавал в Италия, където е защитил званието „доктор по каноническо право и богословие”.

Иван Иванчич постъпва като учител в Чипровци на 23.09.1666 г. и преподава след Иван Лилов.

Последният известен учител в чипровското католическо училище е Винченцо Матевич, за когото научаваме от писмо на архиепископ Ст. Кнежевич до Конгрегацията за разпространение на вярата от 02.01.1680 г. Той преподава до Чипровското въстание (1688 г.)

Ето какво съобщава учителят Иван Лилов: „Нека се знае, Ваше превъзходителство, че това училище са всъщност четири училища или класове. Аз ги уча всеки ден от сутринна молитва, чак до вечерня, на два вида азбука – да четат и пишат, да смятат, катехизиса и християнската молитва, и разни други полезни неща за децата от града.” Ако продължим с неговите думи, трябва да кажем, че на учениците в Чипровец се преподава, както „насред Рим”.

Учебниците в чипровското училище са същите, както в босненските францискански училища. Те са печатани в Италия. Всеки българин, тръгвайки от Вечния град не се е връщал без да донесе учебници. Наред с тях в списъците с книги е била и първата печатна книга на нообългарски език „Абагар“ на Филип Станиславов. Съществуват сведения, според които училището е било църковно, но със светски характер. Наричали го училище по граматика. Известно време е било килимарското училище. Когато градът се заселва отново след погрома на Чипровското въстание, основна дейност на жените е тъкането на килими. Преди 1688 г. Чипровци е наричано „цветето на България” и благодарение на златарската си школа се ползва с редица привилегии. А след въстанието чипровчани плащат данъците си на турците с молитвени килимчета за армията. Килимарството продължава да се развива и след Освобождението (1878 г.). Около 1890 г. от Австрия се внасят снимки на нови модели, които жените ползват в работата си. Златни ръце имат чипровските майсторки и трудът им е оценен още на Първото изложение в Пловдив (1894 г.), където Минчо Попов печели сребърен медал. През 1894 г. са получени златни медали в Брюксел и в Анверс (Белгия), а през 1905 г. – сребърен медал в Лиеж (Белгия). Две години по-късно Михалко Д. Минкин донася златен медал от Лондон.

През 1912 г. Врачанската окръжна постоянна комисия разкрива в Чипровци Килимарско училище с тригодишен курс на обучение. То се е помещавало в сградата на Димитър Минкин, която е служела за предачница и бояджийница. Издръжката му е поета от държавата, а наемът на сградата – от общината. Първата учителка е Костадинка Георгиева от Цариброд, а първите ученички са чипровчанките Цена Ст. Пулинска, Невена Михалкова Минкина, Мария Ив. Нешина и др.

След Първата световна война училището е преместено в сградата на Сандо Кузмин, където преподава Тодорка Василева от Котел. Тя учи момичетата на килимена тъкан в квадрати, плетиво и персийска тъкан. Така се създават нови модели килими. „Модерният чипровски кимлим”, както тогава го наричат, е предшественик на съвременните гоблени.

Наближаващата икономическа криза подтиква врачанската окръжна комисия през 1928 г. да закрие килимарското училище. Чипровският килим вече не е обект на внимание от страна на държавата. След половин век идва времето на едно ново, съвсем различно килимарско училище в Чипровци. Дотогава в образованието настъпват много промени…

Дарителска сметка

BULLSTAT 176334575



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ