Атанасова си каза всичко пред Радев: Ще приемем с ПП законите до края на май, след това…

7 Dni Bulgaria20.04.2023
payimage-579883

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Десислава Атанасова и Томислав Дончев бяха на на „Дондуков“ 2. ГЕРБ-СДС са първата парламентарна група, с която президентът Румен Радев започна консултациите за съставяне на правителство. По-късно днес той ще се срещне и с втората по големина политическа сила в 49-то Народно събрание – „Продължаваме промяната-Демократична България“. Румен Радев настоя ГЕРБ да го ориентират за фактора време: „Колко трябва за преговори за правителство, за приемане на бюджет и най-важните закони, които да ни спънат за приемането в Шенген“.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова посочи, че истинската работа на НС е започнала с избора на председател, а днес е направена и следващата стъпка – работа по правилника за дейността му. Сроковете са до следващия вторник комисията да заседава и в сряда депутатите да го разгледат и гласуват. „До края на следващата седмица ще са готови и съставите на комиси. При най-бързи темпове на работа ще започнат или в края на следващата седмица, или след първи май. Проритет са законите, които в разговорите с ПП-ДБ записахме като важни н само за нас, но и за държавата“, добави тя.

„Минималният срок, ако постигнем съгласие и с останалите партии и ПГ, може да кажем, че в рамките на 2-3 седмици ще бъдат приоритетно разгледани при съкратени срокове възможно най-много закони, когато заработят постоянните комисии“, заяви Атанасова. Тя призна, че някои са с голяма правна и експертна отговорност и ще се ползват и експерти от министерствата. Приоритетно ще се разглеждат законите на МС, които касаят плана за възстановяване, Шенген, еврозона, както и двата Закона които са част от плана за възстановяване, но касаят и реформата в правосъдната система. Надявам се до края на май, началото на юни в голямата си част от законите, които и с решение на НС задължихме МС вече ще имаме резултат, така че да спазим сроковете за второто плащане по плана за възстановяване и устойчивост“. добави Атанасова.

„МС има все още да изпълнява няколко ангажименти по отношение на законодателството, свързани с плана и еврозоната – касаещи енергетиката, Закона за БНБ. надявам се, че в спешен порядък МС ще ги гласува. Все още не са внесени някои от законите, които бяха внесени в 48-ото НС“, добави тя.

„Всички закони ще бъдат внесени. Надявам се да не последват съдбата на Кодекса за засрраховането, който спонтанно бе отхвърлен в края на предния парламент, а изключително важени“, отговори й президент. И добави, че Законът за енергетиката е сложен, но имаме обвързаности с ЕК на база на решението за предоговаряне, скоро обаче депутатите щели да получат и него.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ