Цитати от „18% сиво“ в учебно помагало възмутиха родители. Авторът: Книгата е за възрастна аудитория

родител 1

Нецензурни думи в учебно издание за 10-и клас – за това сигнализират родители в социалните мрежи. Нецензурните изрази правят впечатление на Петя Павлова в учебното помагало на сина ѝ. Веднага подава сигнал.

„Не подкрепям на това да учат децата ни. След поста, който публикувах, имаше много коментари, което показва, че обществото ни е будно“, коментира тя.

Извадката в учебното издание е от упражнение, като откъсите са от романа „18% сиво“ на писателя Захари Карабашлиев. За Новините ON AIR авторът заяви, че не е давал позволение да се ползват откъси от романа му.

„Не съм давал и не бих дал съгласието си за ползването на цитати от моя роман „18% сиво“ за учебни цели. Тази книга е предназначена за по-възрастна аудитория!“, се посочва в позиция на писателя.

Директорът Асен Александров казва, че романът „18% сиво“ не е част от учебната програма, а откъсът от него е включен в учебно помагало, което се използва по преценка на преподавателя.

„Учителят преценява какво да се преподава. Учебникът означава, че е част от задължителната учебна програма. А произведението „18% сиво“, доколкото разбрах от учители, не е част от задължителната учебна програма. Всъщност това трябва да се провери, дали този роман е част от нея, а то не е!“, коментира директорът.

От Министерството на образованието започнаха проверка по случая.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ