ДАНС надуши кой стои зад Наталия: Ботът краде данни по задание на ДеБъ на Христо Иванов!?

7 Dni Bulgaria22.06.2023
Христо Иванов

ДАНС знае кой стои зад конкретните чатботове, свързани с мистериозни обаждания, съобщи шефът на агенцията за Национална сигурност Пламен Тончев.

Хиляди българи получават обаждания от Наталия с въпрос от кой град са. Според експерти по киберсигурност, зад Наталия вероятно стоят колцентър и поръчител на задачата. Тя е да бъде създадена база данни в кой град живеят притежателите на телефонните номера, които получават позвъняване.

„Здравейте, казвам се Наталия“ Разговорът, който т.нар. Наталия започва с потърпевшите, обикновено започва така: „Здравейте, казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата покупка. Бих искала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали?“

По-голяма част от десетките хора, получили позвъняване или са обсъждали темата в социалните мрежи, живеят в София. Обаждания обаче са получени и във Варна, Габрово, Пловдив и други градове в България. Схемата стига и до българи в чужбина. При опит за уточняващи въпроси, Наталия се извинява и връзката прекъсва. В някои от случаите Наталия повторно се е интересувала „в кой град сте“.

Гласът на Наталия и поведението ѝ говорят, че това не е истински човек, а телефонен бот. Много хора обаче не са се усетили в първия момент и са казали къде живеят.

ДАНС разследва конкретна политическа партия за „Наталия“. Става дума или за „Продължаваме Промяната“, или по-скоро за „Демократична Бълария“. В последните дни те се активираха особено много чрез спонсорирани публикации във фейсбук, както и чрез друи активности, свързани с подписания доовор от ДеБъ с веща във фейсбук-занаята унгарска фирма, занимаваща се и със създаването на ботове като „Наталия“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ