Тя погреба ПП и ДеБъ: Капанът на Бойко Борисов щракна! След девет месеца те ще са…

7 Dni Bulgaria22.06.2023
евелина Славкова

ГЕРБ-СДС обясниха на електората си защо правят компромис, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) не го направиха. Това заяви социологът Евелина Славкова от „Тренд“ пред Actualno.com. През седмицата „Тренд“ представи резултатите от първото национално преставително социологическо проучване след съставянето на правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, което показва, че ГЕРБ води с 5,5%, а доверието в ПП-ДБ пада с 5%.

„24,9% получават ГЕРБ, ако изборите бяха сега. Като правим уточнение, че при тях на фона на изборните резултати, които бяха април месец, също се хваща много лека ерозия, но тя е по-незабележима, ако мога да кажа по този начин, в сравнение с ерозията, която отчитаме при ПП-ДБ, които са с 19,4%. Т.е. виждаме, че ножицата между първата и втората политически формации всъщност се увеличава. И спрямо резултатите, които ПП-ДБ получиха през април месец на изборите, виждаме в рамките на тези два месеца и малко, че всъщност там има повече отдръпване на електорална маса в сравнение с ГЕРБ-СДС“, заяви Славкова.

По думите ѝ още преди изборите ГЕРБ по един или друг начин са заговорили и започнали да обясняват на своя електорат, че всъщност най-логичното, най-естественото е първата и втората политическа формация да се разберат, да направят нещо, да решат политическата криза и т.н.

„Докато при ПП-ДБ беше много трудно да направят този завой, да не кажа, че дори не съм убедена, че този завой беше направен до края. В контекста на това, че някак си много синхронно ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ говорят кой носи отговорност за това правителство. ГЕРБ казват: „ние носим отговорност само за външната политика“, а ПП-ДБ казват: „ГЕРБ не носят никаква отговорност за този кабинет“. Което само по себе си е някаква форма на капан, първо защото повече от ясно е, че тук има някакви коалиционни отношения. В крайна сметка ГЕРБ-СДС подкрепиха ПП-ДБ, разбраха се да има ротационен принцип, Мария Габриел след 9 месеца да стане министър-председател. Т.е. това е някаква форма на коалиционни споразумения, независимо дали има подписан документ или няма подписан документ. Т.е. по един или друг начин ПП-ДБ носят пасивите от това нещо. От друга страна те ще започнат да носят пасивите и от самото управление. Знаем много добре, че рядко някой политик или политическа партия, която е управлявала, излиза с положителни резултати след управлението или по време на управлението“, посочи социологът Евелина Славкова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ