ДРОГА В ПЯСЪКА: Африканци наводнявали с наркотици Слънчака! Заравяли ги в тайници на плажа

полиция бургас

Между 120 и 160 лева искали за половин доза кокаин дилърите от разбитата организирана престъпна група в Слънчев бряг. Цигара марихуана пък струвала между 30 и 50 лв. Дилърите много внимателно си подбирали клиентите, а цената се определяла от това колко е пиян купувачът. Това стана ясно на извънреден брифинг на Окръжната прокуратура и ОДМВР-Бургас.

Групата е разбита при спецакция в събота срещу неделя. Арестуваните са чужденци – граждани на Нигерия и Гана, „работели“ към заведения в курорта като викачи, нямали трудови договори, а ресторантьорите отричали да ги познават, съобщават източници на Флагман..

Зам.-окръжният прокурор Мануел Манев, наблюдаващият прокурор Мирослав Илиев и старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР-Бургас, дадоха подробности за акцията и разкриха схемата, по която действала ОПГ-то.

Групата се е наблюдавала от 2 месеца от полицията. Тя се състои от 8 души, като шестима от тях са от Нигерия, двама са от Гана. Те са със статут на постоянно пребиваващи у нас, каза ст. комисар Калоян Калоянов.

Разпространявали три вида наркотици – екстази, кокаин и марихуана. Характерното за тях, освен националността им, е, че използват тайници, в които съхраняват наркотиците. Тези тайници са били разположени на централната алея в курорта – от хотел „Кубан“ до плажа, но мястото им се променяло всеки ден. Били заровени в пясъка, скрити в храстите, както и до малките търговски обекти. Зареждането им ставало в различни часове. Най-вече в обедните часове, когато по алеята имало много хора. Подбирали много внимателно клиентите, като те били най-вече чужденци.

При акцията са открити 140 таблетки екстази, над 100 джъмпера с марихуана, над 50 джъпера с кокаин и сумата – чуждестранна и българска валута на обща стойност 20 хиляди лева.
Всеки един от групата е имал определена роля в схемата. Имало човек, който само обикаля с колело и наблюдава за полицаи или цивилни такива.

„Друото характерно за групата, освен че е затворена, трудно се прониква от външни лица, постоянно сменят местоположението си, тоест няма конкретни места за извършване на престъпната дейност. Клиентът сключва сделка и плаща сумата на едно лице, а получава стоката от съвсем друго лице“, каза ст. комисар Калоянов.

Зам.-окръжният прокурор Мануел Манев разкри, че групата е много добре структурирана и сложно се прониква в нея. Тя се състои изцяло от чужденци, които се опитват да изградят ниша за разпространение на наркотици, особено в курортите. Подобно ОПГ действало и на територията на зимните ни курорти.

Наблюдаващият прокурор по досъдебното производство Мирослав Илиев каза, че до момента са извършвани множество процесуално-следствени действия, разпитани са свидетели, запознати с дейността на разбитото ОПГ.

„Към момента 7 от членовете на групата са задържани с постановление за 72 часа, друг все не е установен и се издирва“, каза прокурорът. Днес той ще внесе в Окръжния съд в Бургас искане за постоянното им задържане.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ