Емил Ефтимов за С-300: Да се продадат! За нас са опасни, могат да застрашат животи

амд емил ефтимов

Съветските зенитно-ракетно комплекси е по-добре да се продадат, защото у нас не могат да се ремонтират и дори е опасно да се съхраняват. Такава позиция изрази днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който присъства на учението Noble Blueprint 2023 на полигон “Ново село”.

България да даде дефектни ракети С-300 и боеприпаси с отпаднала необходимост, предложиха по-рано днес депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Проектът предстои да се разгледа от парламентарната военна комисия.

“Като началник на отбраната всяка година разписвам доклад, непрекъснато извършваме анализи и докладваме на министъра на отбраната и държавното ръководство какво е състоянието на въоръжението и техниката. Знаете, че има преимущество на въоръжението от съветско време. Затова е нормално и някои системи и специално зенитно управляемите да не могат да се поддържат. Те не са много, няколко бройки. Има информация за това нещо, аз съм я докладвал. Това е държавна собственост. Ако държавата реши да ги използва и да има някаква изгода, за нас е по-добре да не ги съхраняваме. Някой път е и опасно. Държим ги в различни складове и не искам да застрашавам живота на личния състав. Но не можем да ги ремонтираме, имаме доказателства и документи за това”, каза адмиралът.

Не мога да вляза в конкретика, но не са много. Това, което имаме обаче на въоръжение в Българската армия, с малки изключения, е в изправност и можем да изпълним конституционните си задължения, посочи Ефтимов.

На въпрос на “24 часа” има ли опасност да пропадне проектът за придобиване на машини “Страйкър” от САЩ, Ефтимов каза: Искрено се надявам да няма такава опасност. Сухопътни войски работиха много задълбочено и аналитично. Искам да благодаря на екипа, на ген. Дешков, на неговия предшественик ген. Попов за това, че през годините съумяхме да изведем нужните поуки, да анализираме обстановката така че да настъпи дългоочакваната и критична модернизация за сухопътни войски и да предложим една машина, която е добра, удачна и усъвършенствана.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ