Денков към опозицията: Ще ви разочаровам! Провалихте се, енергиен колапс няма да има

акад николай денков, мария габриел

Опозицията поиска вот на недоверие заради “провал“ в сектор „Енергетика“. Единственият провал го видяхме в опитите на опозицията да излъже народа, че идва енергиен апокалипсис. Ще ви разочаровам. Енергиен апокалипсис няма и няма да има. Това заяви премиерът акад. Николай Денков от трибуната на парламента след разискванията по вота на недоверие в НС.

„Защо се провали опозицията? Защото всички аргументи нямат нищо общо с истината. Правителството и Брюксел не затварят въглищни централи. Тези централи са под натиск на пазара на енергия заради навлизащите технологии. Базовите мощности ще бъдат осигурени и подкрепени от държавата още десетилетия напред“, категоричен е той.

Той уточни, че вече се работи активно по внедряването на редица нови мощности. Има договор и се работи по внедряването на два нови блока на АЕЦ „Козлодуй“ всеки с по 1000 мегавата. Работи се по нов ПАВЕЦ с капацитет много пъти над ПАВЕЦ „Чаира“.

„Няма никаква опасност да затворим мощности, които са необходими за нормалното функциониране на енергийната система. Обратно – България има шанс да остане износител на енергия в съседните страни само ако промени технологичните си мощности. Ако не го направим, тогава ще има внос на електроенергия“, подчерта още той.

„Плановете не затварят централи. Те помагат на регионите да извършат прехода, който е неизбежен поради промяната на технологиите по света. Ние ще подпомагаме хората и бизнеса, ще работим въпреки лъжите на опозицията и хората ще ни разберат и ще ни повярват“, увери премиерът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ