Истината лъсна дни преди вота: ЦИК призна за проблем с машините за вота

payimage-603875

От Централната избирателна комисия официално потвърдиха за кореспонденция от Министерството на електронното управление, в която се посочват проблеми за вота на местните избори.

Ето пълния текст на изявлението на ЦИК без редакторска намеса:

„Във връзка с публикации в медийното пространство бихме искали да направим следното уточнение:

В рамките на процеса по удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване се спазват всички разпоредби на Изборния кодекс и най-високо ниво на сигурност. В този период между Министерството на електронното управление (МЕУ) и Централната избирателна комисия (ЦИК) протича интензивна комуникация чрез официална кореспонденция в писмен вид.

Процесът на комуникация между двете институции цели адресирането на въпроси, за да се гарантира правилното и гладко протичане на процеса по удостоверяване на машините за гласуване. Към настоящия момент удостоверяването все още не е приключило.

Призоваваме да не се спекулира по темата, защото това води единствено до опорочаване на процеса и до влошаване на добрата комуникация между МЕУ и ЦИК“, се казва в изявлението.

В разследването на БГНЕС се казваше следното:

„Една седмица преди провеждането на местния вот са установени липси на „информационни активи“ в машините, с които ще се гласува. Тези липси са установени при удостоверяване на съответствието на машините, предаде репортер на БГНЕС, който се позовава на писмо изпратено до председателя на ЦИК Камелия Нейкова, с копие до председателите на Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация.

Репортерът подчертава, че писмото е изпратено преди няколко дни от Министерството на електронното управление.

При внимателния преглед на т.нар. Техническо устройство за машинно гласуване /ТУМГ/, което ще бъде използвано при провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г., са установени редица липси:

машините за гласуване на са оборудвани с акумулаторни батерии;

флашките не съдържат необходимата за извършване на удостоверяване информация;

липсват одобрени образци на бюлетина, визуализирана върху екрана на машината, както и на разпечатана бюлетина от машинно гласуване;

не са получени тестови данни в реален образ на бюлетината, идентични с тези, които ще бъдат използвани на изборите на 29 октомври 2023 г.

Посочените по-горе активи трябва да бъдат предоставени възможно най-бързо от ЦИК предвид съкратените срокове за удостоверяване на съответствието“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ