Валери Йорданов с кърваво писмо: Оставка! Искат да ме изкарат „негоден“ да съм актьор, имам диабет

валери йорданов

Актьорът Валери Йорданов сподели, че директорът на Народния театър Васил Василев и юристите на институцията оспорва неговия ТЕЛК и искат да го изкарат негоден да бъде актьор в трупата. Късно през нощта в петък срещу събота Йорданов публикува писмо до Василев, както и до шефа на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, оповестявайки за казуса. Валери Йорданов се дипломира като актьор в НАТФИЗ през 1996 г. и е ученик на Стефан Данаилов. Валери е в трупата на Народния театър вече 20 години. Актьорът сам споделя, че страда от диабет от 10-годишна възраст, който се появил в резултат на стрес, предава Лупа.

Ето и цялото писмо на Валери Йорданов:

Уважаеми г-н Министър на културата и г-н Председател на Съюза на Артистите в България,

Някой от Вас дали е чувал подобна история – за работодател, който оспорва ТЕЛК-а на служителя си, стремейки се да го изкара „негоден“ за длъжността, която извършва професионално? Вчера получих „Становище от НЕЛК“ (Националната експертна лекарска комисия, б.ред.) към мен, към директора Васил Василев и към Българския съд.

Вчера разбрах, че директорът на НТ „Иван Вазов“ и неговите юристи са поискали експертиза на моя ТЕЛК, пледирайки, че „НЯМАМ право да работя по специалността си“, демек – не съм бил годен за професията „актьор“, която извършвам от 1996г. насам ?!? Добре… отговарям „в кратце“, неудобно и нескромно ми е да прилагам своето професионално CV….

Г-н Василев – вече уволнихте Дисциплинарно Най-големия ни и търсен режисьор и по този начин лишихте, който и да е български театър да го назначи през следващите 2 години. Г-н Василев – вече не слагате в програмата на Националния ни театър най-гледаните представления на същия режисьор, а други – на „неудобните“, ги няма или слагате на 29-ти февруари – за да разберат, че „ще играят веднъж на Високосна, щом не ви слушат“…

Г-н Василев – с този си акт на действие, вие се опитахте да отнемете професията, същността и веруюто ми, както и „Правото ми на работа “ във водите, в които плувам много преди вас, дишам и изучавам – през целия си съзнателен живот.

Опитахте се да ме унищожите – и като човек, и като личност и артист, и се опитахте да го направите „завинаги“ – до края на моите дни. Г-н Василев – гледали ли сте филма „Непростимо“ ? /и да сте – съмнявам се, че помните най-култовата реплика в него/.

Затова ви предлагам да тръгнем заедно в друг филм, по „Пътят към София“ и да се замеряме с всичките спечелени от мен национални награди и „реално-кървави“ постижения – чак до родната ви стряха. Да се замеряме „приятелски“ и да ви замерям с тях, надявайки се, че ще го приемете като „артистичен пърформънс“ и ще дадете отново прес-конференция по темата, преди и след събитието. /длъжен съм да ви предупредя, че и ролите и статуетките ми са доста на брой и са доста тежки – ще ви подаря само статуетките, за да ги сложите „пред Бащино си огнище“/…

Уважаеми г-н Министър на културата и г-н Председател на Съюза на Артистите в България,
След поредния низък опит, „някой да унищожи някого, тихо“, в Националния ни театър или където и да е, без „никой да чуе никого, още „по-тихо“ – аз искам по-силно и изключително категорично от Вас – Незабавна ОСТАВКА или уволнение на директора на НТ „Иван Вазов“. Поради дълго и очевидно-засвидетелствано от българските граждани – несправяне.

Вярваме и сме крайно убедени, че е недопустимо да си ръководитил на Национална институция, с такъв начин на управление и упражняване на работодателската си власт.
Оставка или уволнение!
Не съм сам, а сме хиляди.
Валери Йорданов“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ