Марта Вачкова разплака България. Ето какви са били последните думи към баща й – актьорът Григор Вачков

марта вачкова

Марта Вачкова си припомни последните моменти с покойния й баща – големият актьор Григор Вачков. Актрисата се върна назад във времето, докато стоеше пред паметникът на татко си пред Народния театър в столицата.

„Баща ми снимаше последния си филм, които не можа да довърши с Георги Дюлгеров и аз за първи път в осъзнатите си години, бях с него на снимачната площадка. Няма да забравя сцената, в която изигра един любим момент от филма. След това отидох при него и му казах: „Татко, ти си невероятен. Ти знаеш ли какъв страхотен актьор си? Това, което правиш е невероятно“. И той ми каза: „Това е нищо. Само загрявам. Тепърва започвам!“ Е как да не помня това, че баща ми мислеше, че тепърва започва“, сподели пред Деси Банова по Нова Тв актрисата.

В нощта срещу 12 март 1980 г. Григор Вачков получава тежък инсулт и е закаран в Правителствената болница. На 18 март издъхва, без да дойде в съзнание. Вачков остава един от най-обичаните български актьори и до ден днешен, след като участва в 44 български филма.

„Когато съм на кръстопът, сама се питам, какво би казал той. Винаги се питам дали той би бил доволен от мен, дали би се гордял. Той никога не ми се е карал. Най-страшно за мен беше, когато въздъхне и мълчи“, спомня си дъщеря му.

Дълго време Марта Вачкова не смее да признае, че актьорството е нейният път в живота. Като малка иска да стане балерина, след това оперна певица. В един момент събира смелост и заявява пред родителите си, че иска да се занимава с тази професия.

„Баща ми много искаше да стана лекар, медицински служител. Казваше, че това е най-хубавата, най-важната професия. Мисля, че би се гордял, че се опитах да изиграя медицинската сестра Жекова в сериала „Откраднат живот“. Тази роля се пишеше за мен, много ми липсва“, допълва Марта.

Актрисата е много привързана към родителя си, но според нея една от причините да си отиде толкова млад е, за да й отстъпи място на сцената и да я сплоти с майка й Силвия. Вачкова признава, че е има късмет и с двамата си родители и много се гордее с тях.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ