ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС решиха: Здравният министър ще се отчита подробно. Има срок от 30 дни да…

Костадин Ангелов

„Има политически консенсус между трите партии от (не)коалицията за ускореното изграждане на Националната детска болница. Детската болница е национален обект със стратегическо значение. В седемдневен срок от приемането на днешното решение министърът на здравеопазването ще представи на НС отчет, изготвен след цялостен одит на извършените действия, постигнатите резултати и разходваните средства за дейности за създаване, изграждане и оборудване на Национална детска болница. До 30 дни трябва да бъде представен план за ускоряване на дейността“. Това обяви на брифинг в парламента шефът на здравната комисия Костадин Ангелов от ГЕРБ. За да демонстрират единство по темата, редом до него застанаха съпартийката му Теменужка Петкова, шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев и Васил Пандов от ПП-ДБ.

Към бюджета, който депутатите гледат в момента има текст, внесен от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Венко Сабрутев, в който е записано, че „Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, да организира възлагането на проектиране за изграждането на Национална многопрофилна детска болница в София, след създаване на необходимите условия и предпоставки за това“.

Йордан Цонев от обясни как дебатът по бюджета в пленарна зала утвърждава ролята и ангажираността на държавата по процедурата за изграждане на лечебното заведение. „Това е последният член в бюджета преди преходни и заключителни разпоредби. Това решение, което чухте, е в изпълнение веднага на приетия член. Като в текста, който приехме в бюджета за следващата година, казваме, че ангажимент има МС. За да изпълним ангажимента пред обществото – да реализират проекта за Националната детска болница“, обясни той. „Държавата поема ангажимент за окончателно реализиране от началото до края на този проект. Ангажимент за това има Министерски съвет като върховен орган на изпълнителната власт. Сега конкретизирахме как Народното събрание вижда изпълнението на този ангажимент“, добави депутатът от ДПС.

Васил Пандов от ПП-ДБ бе категоричен, че Националната детска болница е надпартийна цел. „С този проект на решение демонстрираме, че не само изпълнителната власт, но също и законодателната прави всичко възможно да се случи изграждането на Детската болница по начина, по който обществото очаква“, посочи той.

По време на дебатите Костадин Ангелов в НС обясни, че вече е имало среща с конституирания общински съвет за изграждането на болницата. Предвиден е терен, който се намира в столичния квартал „Горна Баня“. Ангелов обясни, че реалистично проектът ще завърши до 4-5 години. От ИТН поискаха изрично да бъде записано, че детската болница ще бъде построена в София.

„Всичко е резултат от разговори с обществения съвет и представители на дружеството. Проблемът, който съществува, касае процедури по отчуждаване и придобиване на терена. Той вече е избран, затова издигаме МС като надпартийна институция, която да осъществява контрола и да ръководи целия този процес“, обясни шефът на здравната комисия Костадин Ангелов. Той допълни, че от 2020 г. , след решение на правителството националната детска болница е национален обект със стратегическо значение. Идеята на промяната, която управляващото мнозинство прокара е да се спести време на администрацията и отговорните институции.

С бюджета се отпускат и 35 млн. лв. за детска болница в Бургас. На въпрос може ли тя да замести националната, Ангелов подчерта, че лечебното заведение в Бургас е важно на регионален принцип. То няма как да замести националната болница заради отстоянието си от другите институции, намиращи се в София. Ангелов обаче посочи, че в програмата са заложени освен национална детска болница и три регионални – тази в Пловдив е готова, в Бургас се работи, а между Варна и Плевен „още се водят диалози къде да е третата“.

Ангелов коментира и темата с търговията за лекарства. „Дали орган за възлагане ще е НЗОК, или МЗ, Законът за обществените поръчки е същият – пак ще се жалят тези търгове. Не говорим за споделяне или прехвърляне на отговорност. Нашите мотиви да остане в МЗ са да може НС да осъществява контрол“, настоя той, обяснявайки позицията на ГЕРБ. По думите му двойният контрол, за който говорели Бойко Борисов и Кирил Петков е свързан с това като се изготвят спецификации за обществените поръчки НЗОК да излъчва представители и да консултира здравното министерство преди тя да бъде обявена. Предварителният финансов контрол също ще е двоен – между МЗ и НЗОК, подчерта той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ