Анализ: Може ли да се компенсират по-високите цени с увеличение на заплатите?

пари левове

Задаващото се поскъпване на природния газ ще повлече нагоре и цените на топлата вода. Затова експерти от КНСБ прогнозираха, че животът на българите ще поскъпне осезаемо през есента и зимата. Изчисленията показват, че с между 5 и 7 лева ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство, заради новите цени, които влязоха в сила от 1 юли. До края на годината се очаква месечната издръжка на лице от 4-членно домакинство да достигне 597 лева.

Може ли да се компенсират по-високите цени с увеличение на заплатите от 10% в бюджетния сектор, което управляващите предвиждат, коментираха в сутрешния блок на България он ер икономистът Георги Ганев и Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

„Поскъпването на природния газ е следствие от голямото поскъпване на петрола на световните пазари. В България формулата за цената, която се плаща на „Газпром“ е в зависимост от цената на петрола. Големият въпрос е, че тази година имаше огромна промяна в позицията на енергийния доставчик спрямо пазара в Европейския съюз“, заяви Георги Ганев. Той допълни още, че до момента страната ни, по необясними за него причини, не е направила никакви стъпки да бъде преразгледан начина на договаряне на цената и свалянето ѝ надолу. „Полша и Словакия отдавна вече предприеха съответните стъпки. Въпреки поскъпването на петрола и природния газ там цените вероятно много по-малко ще се увеличат“, подчерта Георги Ганев.

„След като отказахме да бъдем първи купувач на руския газ, а ще го прекупуваме от Турция, няма как цената му да не бъде и по-висока“, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ