Министър Попов с големи обещания, русенци беснеят: Не сме сигурни какво дишаме в момента

417159937_889695179264955_1539896656601049899_n

Законодателни промени относно замърсяването от различните промишлени производства и подкрепа на контролните органи с техника и експерти обеща министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по време на среща с гражданите на Русе.

Попов е в града, в отговор на настояването на местните хора за решаване на проблемите с мръсния въздух.

Посещението на министъра в Русе продължава и днес.

Предвидени са и работни срещи с ръководствата на фирми, които вече имат наложени предписания, актове и глоби заради производството си. Миналият месец министърът е получил доклад от РИОСВ-Русе за замърсяване от някои производства. Целта на визитата на екоминистъра е, заедно с местната власт и другите държавни институции, да се търси решение на проблемите, за да се гарантира чиста околна среда. Снощи Попов се срещна и с граждани, която продължи повече от три часа. Пред русенци, той се ангажира да бъде направен сериозен анализ на въздуха в града.

„Един от основните ангажименти на нашата работа върху законодателство и нормативна база въобще за справяне с миризмите, което както стана дума в нашите дискусии, е един изключително комплексен въпрос, който изисква да анализираме опита на много, много държави, защото няма европейско законодателство или нормативи по този въпрос. Мисля, че трябва да поискаме от самите оператори – предприятия, те да ни представят собствените програми за подобряване на тяхната работа. Това, разбира се, не ни освобождава от ангажимента ние да оказваме контрол. Ангажирах се с по-сериозен анализ на състоянието на въздуха, източниците, проблемите, които са се натрупали, за да имам ясна основа. Ще направим анализ на здравното състояние, на заболяванията“, каза министър Юлиан Попов.

Въпреки обещанията на министъра продължава недоволството от замърсяването на въздуха в Русе. Русенци отправиха до министъра на околната среда и водите официален документ с шест основни искания, свързани с проблема, предава novini.bg.

„Не сме сигурни какво точно дишаме в момента. Настояваме за обстоен анализ, за да се знае какво дишаме и кои са замърсителите. Искаме глобите да са превантивни, а не да се включват в месечния разход на едно предприятие“, коментира Ростислав Кандиларов – председател на движението „Дишай, Русе“.

„Ако служителите в Изпълнителната агенция по околна среда и в Регионалните инспекции си вършат работата, ще имаме малко по-чист въздух. В момента виждаме как тези хора са дресирани от десетилетия да имитират дейност, така че да защитават интересите на замърсителите, на тези, които нарушават закона. Те използват държавен ресурс, за да ни убедят, че няма нарушения. Русе е на едно от първите места по онкозаболявания“, каза Ивелина Петрова, жител на Русе.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ