Бившият енергиен министър на Киро: „Булгаргаз“ е във фалит. Сметките ще са много по-високи

александър николов

„Булгаргаз“ е в катастрофално положение и е във фалит. Това заяви бившият министър на енергетиката в кабинета на Кирил Петков – Александър Николов пред БТВ за по-високите сметки за ток.

„Сметките ще са много по-високи, защото „Топлофикация София“ не може да плаща“, обясни Николов.

Според него хората са останали изненадани от зимата и ниските температури, затова и си обясняват по-високите сметки с времето. Трябвало обаче да се обърне внимание как функционира системата – тема, която била неудобна за много хора. Да се отговори и на въпросите откъде България се снабдява с газ, какви са цените на международните борси спрямо „Булгаргаз“ и как се справя самият „Булгаргаз“.

Щетата за „Булгаргаз“ може да надхвърли 800 млн. лв. Когато се направи договорът с „Боташ“ бе писан на коляно и без ясна координация. Големите въпроси ще приключат в нашия джоб и ще се плати от българските граждани, предупреди Николов.

По думите му сметките за парно ще бъдат доста по-високи, защото Топлофикация-София не може да си плати задълженията.

Начинът на управление на „Топлофикация“ е много болна тема за Столична община.

Не се направи нищо за оптимизацията на „Топлофикация-София“, която е на загуба, посочи Николов. 96% от хората си плащат сметките за парно, но не плащат сметките в реалния им размер такива, каквито трябва да бъдат.

„Булгаргаз“ е в катастрофално положение. Тези неща съм ги изложил пред българския съд“, допълни ексминистърът.

Вероятна причина да се стигне дотук е, че когато „Булгаргаз“ се снабдява със значително по-високи цени спрямо международните пазари, губи пазарен дял. След това не може да продава на отворен пазар и започва да продава на загуба. „За 2 г. се изговориха за това толкова лъжи и глупости. Не се обърна внимание на европейските регулации, какво трябва да се прави по време на война, спиране на газа България-Полша“, обясни Николов.

Въпреки че в микса си „Булгаргаз“ има азерския газ, който е евтин, е принудена да продава по-скъпо отколкото отворения пазар, защото се „сключват странни договори“. Отшумял е и разговорът как е направен стратегическият договор, който остана без преглед, и какви са загубите по него. По думите на бившия енергиен министър загубите в отчетите са скрити под перото „Външни услуги“. Тези щети може да надхвърлят 800 млн. лв. Никой не е повдигнал и въпроса за предоговаряне на условията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ