С двудневна програма Сливен ще почете паметта на Апостола – Васил Левски

Screenshot 2024-02-16 at 13.20.58

И тази година мероприятията в програмата за почитане паметта на Васил Левски в Сливен ще протекат в два дни – 18 и 19 февруари.

Началото ще бъде поставено на 18 февруари, неделя, с „Урок по родолюбие“ – Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски. Родолюбивата инициатива ще започне от 9.30 ч. пред сградата на Профилирана-природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов“, която е традиционен участник в програмата за отбелязване на годишнините от гибелта на Апостола. След урока учениците ще посетят паметните плочи на сподвижниците на Левски /ул. „Георги Икономов”/ Георги Икономов, Сава Райнов, Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода, където ще поднесат цветя.

В 10 ч. учениците от Профилирана икономическа гимназия „Проф. д-р Димитър Табаков“ ще положат цветя на морената с плочата на Васил Левски до храм „Св. Цар Борис I Покръстител“.

Програмата през деня ще продължи с панихида в памет на йеродякон Левски, която ще бъде отслужена в катедрален храм „Св. Димитър“ от 17 ч.

В 17.30 ч., от църквата по бул. „Цар Освободител“ и ул. „Донка и Константин Константинови“, до пл. „Васил Левски“, ще премине факелно шествие с участието на сливенския Военен духов оркестър, Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ и училищата от Сливен. То ще завърши на пл. „Васил Левски“, където на паметника му ще бъде поднесен гирлянд.

Общоградската церемония по повод 151 години от гибелта на Левски ще се проведе на 19 февруари, понеделник, от 11 ч. Пред паметника на Дякона жители и гости на Сливен ще имат възможност да поднесат венци и цветя в знак на почит.

Проявите се организират от Община Сливен, в партньорство със Сливенска митрополия, Център за подготовка на специалисти и училищата от Сливен.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ