Папазов кръстоса всички океани, а едва не се удави на брега в Царево: Такова нещо не бях виждал

дончо папазов

Най-известният български мореплавател Дончо Папазов, който кръстоса с яхтата си всички океани, е бил на косъм да се удави в Царево, и то на брега.

Той има каравана от много години и всяко лято прекарва по няколко месеца на море в Царево. По време на наводнението миналото лято е там и преживяното го кара да мисли, че е имал огромен късмет – сигурен е, че някъде свети неговата звезда, защото „тя ме спаси от ужаса тогава“.

Цялото пристанище е наводнено, около караваната му има ужасно много вода, която е само на 15 см от пода й.

„Ако беше стигнала пода, караваната щеше да заплава и Бог знае какво щеше да стане“, разказва той пред в. „Галерия“.

Там, в Царево, той вижда нещо, което не е срещал никъде другаде по света – на самото пристанище преминават три торнада. Изведнъж започва да вали като из ведро и видимостта става почти нулева.

Преди 43 години Дончо Папазов, който сега ще навърши 85, тръгва на околосветско пътешествие с яхтата си „Тивия“ заедно със съпругата си Юлия Гурковска и 5-годишната им дъщеря Яна. Пътуването им трае точно 777 дни – от 1979 до 1981 година.

Тримата преминават успешно през четири от най-трудните и опасни за ветроходи места в света, но не срещат никакви сериозни проблеми или повреди.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ