Дишаме спокойно! Грипът си тръгва от Пловдив

маски

Циркулацията на грип и остри респиратори заболявания /ОРЗ/ в Пловдив и областта намалява трайно. Задържа се тенденцията към спад на заболеваемостта, отчитат от Регионалната здравна инспекция. Към днешна дата данните сочат, че нивото на разпространение е в допустимите граници за сезона и дори едно от по-ниските за страната.

„Понастоящем се намираме около 85 персентил, което ще рече, че вече сме далеч от епидемичните стойности. За седмицата от 19 до 25 февруари отчитаме заболеваемост от 97 на 10 000 души. Предходната седмица стойностите отчитаха 142 на 10 000. все още има циркулация на грип и ОРЗ, но тя е в ниските граници и е съвсем нормална за този период от годината“. Това коментира пред TrafficNews началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ към РЗИ-Пловдив д-р Таня Учорджиева. Продължава тенденцията най-високи стойности на заболеваемост да отчитат във възрастовата група на деца и младежи. От 314 регистрирани случая, 88 са в групата 5 до 14 години, а 82 при групата на 15 до 29-годишни.

Независимо от спокойната обстановка, от РЗИ препоръчват гражданите да продължат да използват лични предпазни средства. „Имаме достатъчно свободни легла в болничните заведения, личните лекари продължават да отчитат ниска натовареност на пациенти. Въпреки това грипът продължава да циркулира, особено при подобни метеорологични условия, когато температурните граници варират рязко. Времето е топло, а после застудява в рамките на дни. Това създава предпоставка по-лесно да се разболяваме“, допълва д-р Учорджиева. Тя е категорична, че пловдивчани трябва да се стриктни при спазването на добра лична хигиена, и при възможност да поставят маски в градски транспорт и болнични заведения.

По данни от бюлетина на Националния център по заразни и паразитни болести е видно, че общата заболеваемост от грип и ОРЗ в страната вече достига 98 на 10 000. Това представлява траен спад спрямо стойностите, регистрирани преди две седмици. Най-високите стойности са регистрирани в областите Габрово(217), Силистра(210) и Пазарджик (167), а най-ниски – в Враца(77), Ловеч(79), София(59) и Разград (53).

Тя допълва, че в Пловдив няма регистрирани случаи на морбили. За сметка на това обаче случаи на варицела и скарлатина има. Отчетният период на януари сочи, че доказаните случаи на варицела са 350, а на скарлатина – 116. През януари 2023г. случаите на варицела са били 365, но на скарлатина са били по-малко от сега – 76.

От националната референтна лаборатория пък уведомяват, че за периода 19-23 февруари са излседвани 74 проби и са доказани следните грипни вируси: 13 A(H1N1)pdm09 и 2 A(H3N2), както и 3 SARS-CoV-2. 44 клинични проби на деца и юноши на възраст под 16 год. са изследвани също за осем сезонни негрипни респираторни вируси. Доказани са 3 респираторно-синцитиални вируса, 1 парагрипен вирус 2 тип, 2 парагрипни вируса 3 тип, 4 риновируса, 1 аденовирус и 2 бокавируса.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ