Цик показа бюлетините и машините за изборите 2 в 1. Ето и важни уточнения за гласуването

цик, росица матева

Искам да започна днешната пресконференция с призив да не се всява напрежение и да не се търсят проблеми там, където няма. Подготовката за изборите върви гладко. В ЦИК са регистрирани 418 кандидати за евродепутати и 6 114 канидати за народни представители. 334 са кандидати и за евродепутати, и за народни представители.

Това заяви на традиционния брифинг на ЦИК Росица Матева, която показа бюлетините за гласуване на изборите 2 в 1 на 9 юни.

„Бюлетината за народни представители ще е зелена. Бюлетината за евродепутати ще е в син цвят. Вече започваме да показваме бюлетините и ще обясняваме на избирателите, че ако искат да гласуват с преференция, задължително първо трябва да се гласува в квадратчето с номера на партията и коалицията, която искат да подкрепят, и едва тогава да се гласува в кръгчето с номера на преференцията на кандидата, който искат да подкрепят. Отново ще повторя – бюлетината за народни представители ще е в зелен цвят, а бюлетината за евродепутати ще е синя“, обяви говорителят на ЦИК, цитиран от novini.bg.

„За машините за гласуване се използва същия софтуер и бюлетините ще изглеждат по същия начин като на местните избори. Ще може да се избира за двата вида избори ли ще се гласува или само за един. Винаги ще се задава въпрос за потвърждение на избора. Машината няма да позволява да се гласува с преференция за даден кандидат преди да бъде гласувано за партията или коалицията, който го е издигнала. След като гласуват, избирателите ще трябва да изчакат звуковия сигнал и спокойно да вземат бюлетините, които ще са с различна дължина. По-къса ще е тази за евродепутати. На двете бюлетини ще се сложи печат и те трябва да бъдат пуснати в две различни кутии. Отново ще повторя – по-късата бюлетина ще е за евроизборите, а по-дългата ще е за народни представители“, завърши Матева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ