Ей това е млад милионер в Благоевградско! „Ягуар“, БМВ, яхта, а сега и кола, която си зарежда вкъщи

Благоевградският бизнесмен Димитър Стойков подкара електромобил „Тесла”. Електрическата кола, произведена в Калифорния от компанията на американския магнат Илън Мъск, е от най-високия клас – Tesla Model S.

Суперавтомобилът е регистриран отскоро в КАТ и вече привлича погледите на автоценителите, на практика това е първата кола на „Тесла” в града, съобщава struma.bg

„Електромобилът изминава 450 км с едно зареждане. Има автопилот, с който може да се движи сама, да завива и спира на светофари”, обясни Димитър Стойков.

Автомобилът разполага с два електромотора с 224 и 476 коня, съответно за предния и задния мост. Четирите задвижващи колела осигуряват ускорение от 0 до 96 км/ч за 3.2 секунди. Цената на този модел варира от 70 000 до 110 000 евро, а благоевградският бизнесмен успял да го вземе на изключително изгодна цена от европейска държава.

Освен екологичен, електромобилът е и много икономичен. Колата разполага с регенеративна спирачна система, която ползва енергията, създадена при спирането, за да зарежда акумулатора. Димитър Стойков ще черпи ток от зареждащите станции, които направил в заводите си, както и в къщата си в Благоевград.

35-годишният предприемач има дигитална фабрика за принтиране на модни облекла в Благоевград и бизнесът му е изцяло експортно ориентиран, изнася продукцията си в Холандия, Франция, Италия и други държави от ЕС. Отделно от това, той има заводи за бутилиране на вода и бира в село Стоб и соларен парк.

Електромобилът е най-новото бижу в автопарка му, в който вече има „Ягуар”, „Ленд Роувър”, джип БМВ, а това лято милионерът се сдоби и със суперяхта, с която си направи разходка из Италианската Ривиера.

„Безспорното предимство на електромобила на „Тесла” е, че няма разходи за поддръжка, няма данък, гражданската отговорност е 50 лв., може да ползва безплатна „синя зона” в цяла Европа. Освен в Благоевград, където се плаща „синя зона” за електромобил, което много ме изненада“, добави той.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ