Уникална новина за студентите! От догодина ще учат безплатно тези 4 специалности

Откриване учебна година в Аграрен университет 03

Следването в професионалните направления “Педагогика на обучението по…”, “Математика”, физически и химически науки, както и в “Религия и теология” ще бъде безплатно от академичната 2019/2020 година. Това ще стане факт с промяна в Закона за висшето образование, която предстои да бъде внесена от образователния министър Красимир Вълчев.

Промяната важи за професионалните направления, за които има най-ниско търсене от страна на кандидат-студентите, но пък се очаква бъдеща потребност на пазара на труда, обясни министърът пред “24 часа”.

В момента промяната се обсъждала, защото е необходимо

да се отделят
средства
с бюджета за
следващата
година

Нямало да бъдат необходими много пари, защото студентите в тези направления не са толкова много.

В зависимост от специалността и университета с промяната на студентите ще бъдат спестени между 200 и 750 лв. на година.

В Софийския университет например студентите от направлението “Педагогика на обучението по…” плащат 400 лв. годишно, а в Пловдивския – 500. Следването в “Математика” излиза 640 лв. Таксата за “Религия и теология” в Софийския университет е 500 лв., а в Пловдивския – 600 лв. За различните специалности в направлението “Химия” в Софийския университет пък се плаща от 200 до 750 лв. годишно.

Ще продължи политиката на намаляване на приема в професионалните направления, в които има нерационално търсене като икономика, администрация и управление, право, туризъм, каза още министърът.
Според него истинският проблем е, че в почти всички направления ще има недостиг на специалисти.

“Недостиг ще имаме на инженери, в областта на природните, хуманитарните, аграрните, педагогическите науки, медицинските. При медицинските нямаме липса на търсене, докато при инженерните имаме липса на търсене от страна на кандидат-студентите, затова трябва да ги насърчаваме”, коментира Красимир Вълчев.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ