Български рейнджъри проговориха за най-големите кошмари от мисиите и страшните сънища, които ги преследват

погребение-na-petimata-bylgarski-reijndjyri-v-kerbala-43560

Над 20 000 български военни участват в задгранични мисии през последните 27 години. 23-ма никога не се завръщат у дома. А тези, които успяват, все още сънуват, че воюват. И сами се справят с т.нар. „боен стрес“.

По думите им преживяното не се забравя. Понякога от герои на фронта се превръщат в престъпници у дома. Някои от тях нараняват най-близките си, други пък посягат на себе си.

Полковник Янко Янков е първият български рейнджър. Обучен е да убива, да служи и да оцелява. „Аз съм българин, патриот, войник, съпруг и баща. Носил съм униформа 26 години, 6 месеца и 2 дни”, каза пред Нова телевизия Янков от българския батальон „Сини каски” на ООН, Камбоджа. Той допълни, че понякога страхът от куршумите е толкова голям, че усещаш как косатата ти наистина настръхва.

Полковник Иван Алексиев е бил на военни мисии в земите между Тигър и Ефрат. Там той се сблъсква лице в лице със смъртта.

„Служих на държавата 36 години. Дядо ми ме възпита да обичам и уважавам военната служба. Участвал е във Втората световна война. Учеше ме от малък”, разказа Иван Алексиев от пехотния батальон на Българската армия в Кербала, Ирак.

Пътят им е изпълнен с оръжия, мини и редица опасности, но характерът им е силен. Явлението посттравматичен стрес нашумява в САЩ след Виетнамската война. В нея загиват 58 000 американци. Самоубилите се след това войници за 10 години са 100 000, защото травмите от видяното не се забравят.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ