Жесток удар за полицайката от Благоевград, издавала информация на любовника си Боклука!

румяна арнаудова
Задържаната вчера дознателка от Първо РУП-Благоевград Розалина Кьосева е с четири повдигнати обвинения. Според тях тя е изнасяла вътрешна информация до излежаващ присъда поради лични отношения, а не за пари, нещо повече, теглила е кредит от 25 000 лв., който изцяло бил ползван от приятеля ѝ – криминално-проявен, който в момента излежава присъда в затвора в Бобов дол, предава Канал 3.

Това стана ясно днес на брифинг в Окръжна прокуратура-Благоевград, на който присъстваха Румяна Арнаудова, Директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Румен Ганев, директорът на ОД МВР-Благоевград ст. комисар Николай Хаджиев и районният прокурор Борислав Ковачки.

Утре спрямо Кьосева ще бъде поискана мярка „задържане под стража“, на този етап тя се възползва правото си да не дава обяснения. 

Вчера Розалина, дъщеря на Георги Кьосев, началник отдел „Охранителна полиция“ към ОДМВР-Благоевград, бе задържана след акция на прокуратурата и отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР. До приключване на процесуално-следствените действия които продължават, той е излязъл в отпуск, съобщи ст. комисар Николай Хаджиев, който допълни, че на този етап няма данни той да е съдействал на дъщеря си.

„Информацията е предоставена от „Вътрешна сигурност“, а разследването се провежда от Районната прокуратура в Благоевград.

В края на миналата година Районната прокуратура е започнала досъдебно производство за престъпления против правосъдието от дознателката. Всички действия по разследването са възложени на Национална следствена служба. Подпомагани са от бюрото по защита на свидетелите. В разследването са използвани СРС-та.

„В рамките на разследването е установено, че Розалина е извършила 4 различни престъпления: против правосъдието, документно при рецидив, престъпления по служба – споделяне на информация, престъпление по лично укривателство“, каза Румяна Арнаудова. 

Според Районния прокурор Борислав Ковачки, сигнали за нерегламентирани контакти на разследващ полицай Розалина Кьосева има от година, но активно по случая се работи около 4 месеца. През което време се образува досъдебно производство. Експлоатирани са СРС-та, с чиято помощ бяха доказани престъпленията, извършени от служителката Кьосева. Разпитани са 13 свидетели. Категорично е установена престъпната дейност на Кьосева, затова утре предстои да бъде внесена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

„Имало е няколко оперативни хипотези по време на разследването до достигане на сигурни доказателства. Успяхме да запазим тайната и да не изтече информация по време на разследването. Безкомпромисни сме към всеки един служител, който нарушава закона“, каза Румен Ганев.

Според Арнаудова събраните доказателства са установили, че Кьосева е провеждала процесуално-следствените действия като водещ дознател по досъдебно производство срещу лице, което изтърпява наказание „лишаване от свобода“ заради участие в организирана престъпна група за наркотици, постановено от Специализирания наказателен съд.

В районната прокуратура е образувано производство срещу същото лице, Кьосева е била разследващ полицай, но не е изпълнила своевременно длъжностите, които са ѝ възлагани от закона, не е извършвала необходимите разпити, не е извършвала необходимите процесуално-следствени действия по събиране на други доказателства, не е извършвала очни ставки и всички други действия, свързани с доказване на вината на лицето в това престъпление. 

Затова нейно поведение, което е осъществявано в период 22.11.2016 – 22.03.2018 г. е повдигнато обвинение за престъпление против правосъдието.

В рамките на разследването е получена информация до ОДМВР, че лицето се издирва с европейска заповед за арест от Гърция. Лицето, известно с прякора Боклука, се е издирвал с европейска заповед за арест в Гърция във връзка с влязла в сила там 6-годишна ефективна присъда за престъпления, за който е бил осъден. Тази европейска заповед е станала достояние на Кьосева, която е направила всичко възможно по силите си да осуети изпълнението на чуждестранната европейска заповед и да не бъде приведена в изпълнение, тоест лицето да бъде предадено на чуждите власти. Това е престъпление по лично укривателство.

Заради факта, че е споделила тази служебна тайна на издирваното лице има обвинение – престъпление по служба.

„Документното престъпление е извършила 7.1.2015 – 31.01.2015 г. Представлява 5 поредни искания до 5 лица от затворническата администрация, заради това, че заради досъдебно производство Кьосева ще проведе разпит с лишения от свобода в Бобов дол, представила го за свидетел. По това разследване лицето няма отношение, няма връзка с престъплението. По този начин е прикривала други свои намерения, за да влезе в контакт с лицето и да осъществи други свои намерения.

В рамките на разследванията вчера е открит телефона на Кьосева. В затвора в Бобов дол е извършено претърсване в килията на приятеля на Кьосева. Там е открит телефон, посредством който двамата са комуникирали интензивно, затворникът също се разпитва“, допълни Арнаудова.

Според нея не са изчерпани и възможностите за привличане и на други обвиняеми, ако има доказателства.

„Няма доказателства за привличане като обвиняем на бащата Георги Кьосев. По отношение на него се извършва дисциплинарна проверка“, обясни районният прокурор Борислав Ковачки. 

Според него няма корист в мотивите на Кьосева, не го е правила за пари, носила му е храна на адреса, където се е крил. Приятелят ѝ, името на който не се съобщава поради продължаващите разпити, е в затвора от средата на миналата година до септември тази година. Преди това е бил в Централния софийски затвор, но поради предоставена информация от Розалина за надзиратели, че са отправени заплахи към тях и за членове на семействата им, затова администрацията на затвора е предприела решение за преместване на затворника в Бобов дол. Заплашвал е надзирателите с лична информация, която е била класифицирана.

„Освен справки за лицата, работещи в затворническото общежитие в Кремиковци и Централния софийски затвор, Кьосева е правила такива и за магистрати и прокурори, следователи и членове на техните семейства. В нейното бюро са открити тези справки. Тя ги е предоставяла на затворника. Те имат отношение към водените към него досъдебни производства“, обясни още Арнаудова.

„Георги Кьосев е в отпуска до приключване на разпредените проверки, след което ще стане ясно дали има, или не извършени от него престъпления, от четири години той е на длъжност в ОДМВР, не ми е известно да има провинения“, допълни старши комисар Николай Хаджиев.

„Ако се съберат доказателства, ще бъде наложено наказание и на затворника“, завърши брифинга Румяна Арнаудова.

Снимка: Булфото

 


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ