Важна новина за столичани: Ето кога ще има Червена зона за паркиране и къде ще е

кола, паркинг

Няма да бъдат въвеждани нов тип зони за платено паркиране, както възникна по-рано информация за т. нар. „Червена зона“. Цената на услугата също няма да бъде увеличавана. Това стана ясно от думите на столичния общински съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, след като беше приет План за устойчива градска мобилност на Столична община, съобщава „Дарик“.

В него е записано, че градоустройствената концепция за „Червена зона“ ще се обособи до 6 години в идеалния център на столицата. Предлага се новата зона за паркиране да е с повече ограничителни условия спрямо синята – максимален престой до 1 час. Червената зона трябва да обхване най-представителната част от центъра на града с най-голяма концентрация на административни, културни и обществени обекти.

Приетият план обхваща периода до 2035 г. Той съдържа над 200 мерки и препоръки, като неговата цел е столицата да бъде адаптирана към градовете с устойчива градска мобилност. Поставя се приоритет на пешеходното и велосипедното придвижване, както и на обществения транспорт. Зарков отрече информацията, че се въвеждат червени зони за платено паркиране и увеличение на цената на услугите.

„Нямаме намерение нито да повишаваме цената на зоните за платено паркиране, нито да въвеждаме нови зони, нямаме намерение да увеличаваме и техния обхват“, обяви Зарков. Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни пред журналисти, че тези мерки са част от дългосрочна стратегия и трудно би могло да се прогнозира каква ще бъде цената на зоната след 15 години.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ