Зверски скандал! Оказа се, че в Пловдив са егати идиотите!

саниран блок

Над 50 фирми са манипулирали обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност!

Фирмите са участвали в поръчки за енергийно и техническо обследване на сградите, като предварително са се договаряли коя фирма къде ще спечели. От Антимонополната комисия са установили три картела, участващи в търгове в Търговище, Пловдив и Гоце Делчев.

На 16-етажен блок  в Пловдив например конструктивно обследване е направила фирма, която според КЗК е част от картел с обществени поръчки по програмата за саниране. По телефона управителят отказа интервю за БТВ, но коментира, че не са участвали в картел. В Пловдив има над 70 блока санирани по програмата, все още не е ясно на колко от тях фирмите, направили енергийно и техническо обследване, са от уличените.

„Предварителната оценка на комисията е за нарушения картелни споразумения, които представляват манипулиране на обществени поръчки, разпределяне на обекти между участници и уговорка всеки да подаде оферта на своята максимална цена по рамково споразумение”, обясни Ирина Тагаринска, директор дирекция „Антитръст” в КЗК.

Сигналът за картел до КЗК подава кметът на Търговище още преди три години. Дарин Димитров разказва, че се е усъмнил в некоректни дейности от страна на кандидатствалите фирми, касаещи разпределение на работата.

От КЗК са проверили три от 50-те фирми, в които са открили нарушения. Сред събраните от тях доказателства е и електронна кореспонденция между фирмите, в които са уговаряли цените  по обществените поръчки.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ