Вземете плажовете от мутрите, дайте ги на общините, махнете капанчетата, изгонете търговците, вижте как е в САЩ

плаж

Коментар на университетския преподавател, юристът д-р по Конституционно право Борислав Цеков в социалната мрежа по повод на информации на очевидци, че туристическият сезон по нашето Черноморие е пред провал, поради липса на туристи.

Говоря го от много години… Самият модел – отдаване на плажовете на концесия на частници – е дълбоко порочен и неефективен. Неслучайно в „Мека“-та на капитализма – САЩ, плажовете (а там те са хиляди километри!) са публична собственост и НЕ се отдават на концесия, а се управляват от местната власт. Поддържат се перфектно! И пак там е абсолютно забранено да се разполагат по плажовете каквито и да било заведения, преместваеми търговски обекти и пр. Тук-таме пред хотелите е разрешено на собствениците да поставят много ограничен брой чадъри и шезлонги. Дори да не сте обикаляли безкрайните плажове на Флорида, Северна и Южна Каролина, Алабама, Хемптънс и пр. обърнете внимание на снимките – будка за сладолед няма да видите по плажовете. У нас плажовете се водят изключителна държавна собственост по Конституция. И трябва да общодостъпни. Но не са! Фактически са превърнати в частни чрез концесията и достъпът на гражданите до голяма част от тях е практически блокиран от разположените платени шезлонги и чадъри и преместваеми обекти. Този модел трябва да се прекрати! Имаме малка плажна ивица и тя трябва да е максимално свободна. Плажовете – да се стопанисват от общините срещу разумна туристическа такса. Пълна и драконовски прилагана забрана за преместваеми търговски обекти на пясъка. Никакви платени шезлонги и чадъри извън малки ивици, стопанисвани не от самостоятелни фирми, а от самите заведения и хотели край плажа. Брой шезлонги и чадъри – не повече от 20% от броя на местата в заведението или стаите в хотела. Нищо повече и нищо по-малко!За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ