Ангел Джамбазки се прибира в София, за да внесе сигнал до Фандъкова! Вижте за какво алармира

3

Евродепутатът Ангел Джамбазки алармира за все по-натрапчивото превръщане на спирките на градския транспорт в София в шарени рекламни стоянки, които дразнят.

Вижте какво написа той:

Спирки или билбордове?
„От известно време наблюдавам една странна тенденция – спирките на градския транспорт в София лека-полека се превръщат в своеобразни билбордове. Една част от спирките са покрити с рекламни пана, скролери, а новата мода е да се облепят целите с фолио. В резултат се получава един огромен рекламен билборд. И то основно в централната градска част, където по общинската наредба рекламната дейност е силно ограничена. Напоследък с доста хора коментираме, че не е нормално спирките, предназначени за пътниците, да се превръщат в крещящи рекламни съоръжения. Темата не ми е чужда. Като общински съветник в СОС се занимавах с този въпрос. Факт е, че Главният архитект и Столичен инспекторат в последните две години положиха сериозни усилия за изчистване на незаконната реклама в града. И трябва да бъдат поздравени за това. Остава обаче въпросът със спирките. Разрових се из старите си материали от Столичен общински съвет и установих, че сагата със спирките и рекламата започва през 1995г. През 2008-2009г. изтичат договорите и сроковете за реклама по спирките, но и през 2019г. тази практика продължава. Смятам, че това е ярък пример как не се спазва законът, в случая общинската наредба. Спирките са публична общинска собственост и следва да бъде регламентирано строго и ясно какво може и какво не може да се поставя и рекламира по тях. В случая облепването им с фолио не ми се вижда нито законно, нито удачно. Редица са примерите в европейски градове, където рекламата е редуцирана до минимум, особено в централната градска част. Ето защо смятам, че Столична община и Столичен общински съвет трябва да обърнат внимание на този въпрос.
И за да не бъда голословен, или за да не стане, че някой не чул, не разбрал, в понеделник ще внеса официален сигнал по въпроса. Публикуваме само част от визуалните примери как рекламата е окупирала градската среда. Едно изчистване няма да навреди, напротив.“


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ