Откриха паметник на Раковски в Румъния

64fea684901305693f8b01654f2437e2_big

В румънския град Тулча беше открит бюст-паметник на българския революционер и идеолог на движението за национално освобождение Георги Раковски, предаде БНТ. Паметникът е съвместна инициатива на българското посолство и на кметството в града.

Скулптурното изображение на Раковски е поставено на едно от емблематичните места в града – Ротондата на малцинствата, където има паметници и на други бележити герои от нациите, живели там. „Това е човек, от когото тръгва организираната национално-освободителна борба и след него са поколенията на Каравелов, Левски, Ботев. Автор на скулптурата е младият и талантлив Мартин Трифонов, който е работил една година по този проект“, поясни посланикът ни в Румъния Тодор Чуров.

Самият Мартин Трифонов сподели, че е завършил академичното си образование преди 4 години. „Много автори по-възрастни от мене, с повече опит, нямат тази възможност – да могат да покажат личността на Раковски.“ – коментира той. Община Тулча е предоставила безплатно мястото, където да има частица от българската история в града, а средствата за паметника са дарени от Тодор Стайков.

„Историческите личности, които определяме за тези паметници, трябва да бъдат пример за подражание, за днешно време“ – коментира дарителят. Бюст-паметникът беше открит по повод 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Румъния.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ