Китайци и руснаци основни играчи за стратегически инвеститор на АЕЦ “Белене”

АЕЦ "Белене"

Три месеца до обвързващите оферти

Условията на страната ни са да няма държавно финансиране, без държавни гаранции и договори за дългосрочно изкупуване на електроенергията

Въпреки дългогодишните заклинания, че проектът “Белене” не е икономически интересен, от петък вече е ясно, че всичките 5 компании от тъй наречената къса листа ще подадат обвързващи оферти за стратегически инвеститор. На 31 януари изтече срокът за писма за потвърждение.

Фирмите са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), “Атоменергопром” АД, част от “Росатом”, Корейската хидроядрена корпорация, “Фраматом” САС, Франция, и “Дженерал електрик”, САЩ.

Корейската хидро-ядрена корпорация поставя уточняващи въпроси с цел взимане на окончателно решение.

Прогнозният

срок, в който

се очакват

окончателните

оферти,

е 31 май

Дотогава компаниите ще подпишат споразумение за конфиденциалност, ще получат информационния меморандум, както и ще им бъде осигурен достъп до информационна зала в НЕК, съдържаща информация по проекта.

Те имат 3 месеца, за да оферират условията, при които биха станали инвеститори в проектната компания, която ще е собственик на АЕЦ “Белене”. При обявяването на 7-те първоначални кандидата на 20 август миналата година министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че проектната компания ще бъде структурирана веднага след като бъдат изпратени поканите за обвързващи оферти. Тогава бе заявено, че се очаква и долицензирането на техническия проект, който ще вдигне цената на централата.

Основната надпревара за стратегически инвеститори ще бъде между Китайската национална ядрена корпорация и руската “Атоменергопром”, която е част от “Росатом”, казват наблюдатели.

Френската

“Фраматом” и

американската

“Дженерал

електрик”

са т.нар.

доставчици на

оборудване с

отложено

плащане

Тоест те биха финансирали това, което ще произведат за централата, като опцията е да си върнат парите в дългосрочен план. Американската компания има интерес да произведе турбините, които са значителна част от оборудването, а “Фраматом” – системите за сигурност на централата, електрическото оборудване. Тяхното участие ще улесни финансовата схема на проекта.

Корейската компания няма опит с ВВЕР (водо-воден енергиен реактор), но би могла да бъде доставчик на оборудване за машинна зала, коментират запознати.

Някои от експертите очакват агресивно състезание между руснаци и китайци. Други казват, че зависи как ще подходят към проекта – дали икономически, или е въпрос на престиж, тоест да станат собственици на централа в страна от Европейския съюз. “Росатом” строи блокове във финландската “Ханхикиви – 1”, срокът за въвеждане в експлоатация е 2024 г. , миналата година започна строителството на унгарската “Пакш 2”, пак тогава руснаците заявиха, че ще участват в конкурса за изграждане на нов блок в чешката АЕЦ “Дуковани”. Китайската CNNC участва във финансирането на “Хинкли пойнт” във Великобритания, държи 33,5% от компанията, останалите са на френската EDF, но не е строила в границите на ЕС.

В Китай има

3 ядрени

корпорации,

и трите са

държавни

CNNC е най-голямата, с капитализация от 88 млрд. долара, строят 18 блока за около 100 млрд. долара, казват експерти в ядрената енергетика. Собственост на китайската корпорация са 30 реактора, включително и строени от руснаците в АЕЦ “Тянван”. В края на 2018 г. руската корпорация предаде в търговска експлоатация четвърти блок ВВЕР 1000.

Руската

корпорация

“Росатом” е с

капитализация

38 млрд. долара, строят 36 реактора за 130 млрд. долара. Нейна собственост са 40 реактора.

Ядрени експерти казват, че би било интересно, ако двете компании се кооперират в проекта “Белене” ще се получи съдружие с капитализация от 126 млн. долара. Други обаче контрират, че това е по-скоро в сферата на спекулациите.

Когато на 19 ноември миналата година в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви късата листа на стратегическите инвеститори в АЕЦ “Белене”, тя заяви: “Процедурата е максимално отворена, дава възможност за различни преговори и възможности за формиране на консорциуми и друг тип обединения, чрез които да се реализира успешно проектът. Основният аргумент да се спрем на тези пет компании е техният опит в изграждането на атомни електроцентрали, тяхната финансова стабилност и високият кредитен рейтинг, който имат. Те са сред световните лидери в ядрената енергетика”.

Ако все пак отбележим екзотичната възможност за сдружение между китайци и руснаци, какви са другите опции?

Би могло “Росатом” да се кооперира с “Фраматом” и “Дженерал електрик”. С американската компания руснаците работят заедно по 11 проекта. Техен партньор е и “Фраматом”. Така че се познават и са работили заедно от години.

Другият вариант е компаниите, които са доставчици на оборудване, да се сдружат с китайците.

При всички случаи предстоят месеци на подготовка на офертите, както и преговори. Неофициално се коментира, че един от критериите ще бъде как се оценява досега направеното от българската държава, тоест как ще се оценят площадката, доставеното оборудване за ядрения остров, техническият проект, който е в процес на лицензиране, и т.н. Това ще определи и какъв ще е делът на българската държава в проекта. Министър Петкова е казвала, че е възможно той да е 34, 27, 15%, зависи от оценката на активите.

„24 часа“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ