Осъдиха Русия да плати $ 50 млрд за откраднатия бизнес на Ходорковски! Васил Божков готви същия иск

васил божков

Апелативният съд в Хага нареди на Русия да плати 50 милиарда долара на акционерите на бившата петролна компания „Юкос“, отменяйки по този начин решение на Окръжния съд в Хага от 2016 година.

Според изявлението на Апелативния съд Москва е отговорна за „цялостно насилие над „Юкос“ и над неговите бенефициенти, за да бъде фалирана компанията и за да присвои нейните активи, като в същото време отстрани г-н Михаил Ходорковски (бивш собственик на „Юкос“) от политическата сцена“.

През 2006 година нефтената компания „Юкос“ обяви фалит и редица нейните поделения  като „Юганскнефтегаз“, „Самаранефтегаз“ и други в последствие бяха придобити от руската държана компания „Роснефт“. Преди фалита на „Юкос“ мнозинството от неговите акции бяха собственост на компанията Menatep Limited на Ходорковски, а по-късно не преименуваната форма GML.

Интересното е, че адвокатите на Васил Божков подготвят вече подобен иск към България, заради одържавяването на бизнеса на собственика на Левски. Говори се, че той ще е за над 1 милиард евро.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ