Невиждан политически скандал! „Бай Ганьо“ се продава преведен в Гърция, на корицата е… Бойко Борисов

бойко борисов

Алеко Константинов едва ли някога е предполагал, че сатирата му “Бай Ганьо” ще достигне до международния пазар. Книжарниците в Гърция се радват на гръцки превод на изданието, дело на Костас Барбутис. Книгата е публикувана от издателство “Одос Панос”. В това няма нищо кой знае колко специално – българска литература се издава извън пределите на страната ни отдавна. Впечатление обаче прави корицата. Защото е с лицето не на кого да е, а на премиерът Бойко Борисов.

Вместо някоя от познатите ни илюстрации, с които сме свикнали да свързваме напълно инстинктивно Бай Ганьо, на корицата на “Барба Ганьос” (както е на гръцки) се мъдри карикатурен колаж с лицето на родния министър-председател, застанал пред Народното събрание, пишат от “Площад Славейков”.

Колажът е стар – направен е през 2013 година от Иво Ангелов. Но гръцките издатели може би не са били особено въодушевени от идеята да платят авторски права за използваното от тях изображение. Защото макар сборникът на Алеко Константинов да е с изтекли права по Закона за авторските права, илюстрациите към него не са. Затова и аматьорският колаж се е сторил доста добра идея на издателите. Но пък са успели да си създадат друг проблем – този път дипломатически.

 

Причината – гръцките издатели са решили да илюстрират книга, чийто главен герой е еманация на простащината в България с лицето на българския министър-председател.

Едва ли от издателството са имали намерение целенасочено да обидят Борисов. По-скоро става дума за липса на информация и аматьорска работа, пишат още от “Площад Славейков”.

 

Странно е как преводачът, който очевидно познава България, не е забелязал този гаф.

Костас Барбутис е и преводач, и съставител на не една антология на българската поезия на гръцки. Последната от тях е издадена през февруари миналата година и то от същото издателство.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ