Министър Вълчев: Ваканцията може да продължи до Великден, не планирайте почивки за юни

Ученици училище

Ваканцията на учениците  може да е до 29 март, до 5 април или до Великден. Ако тя е до 13 април пролетната ваканция ще се трансформира във Великденска, обясни образователния министър Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

Няма да има нулева година, защото 60% от материала е преподаден, категоричен  бе Вълчев. За 30 – 35 дни новият материал ще бъде преподаден. В зависимост от ситуацията ще мислим дали да се учи събота и неделя, или през юни, но не знаем до кога ще продължи ситуацията.Най- лошият сценарий е ситуацията да продължи до датите на изпитите. Във всички други сценарии ще се редуцира материала за матурите, обясни още той.

Не съветвам никого да си прави планове за почивка през юни, не защото ще се удължи учебната година, а защото не е ясно докога ще продължи настоящата ситуация“. Министърът потвърди, че в момента ще се набляга предимно на упражнения и затвърждаване на взетия вече материал, а след това ще се мисли и за начин за взимане и на нови уроци и материали. Сега е моментът децата да четат повече книги, да гледат повече телевизия, защото по БНТ2 и БНТ4 ще има уроци от утре, посъветва министър Вълчев.

За кандидатстване във ВУЗ-овете няма да има предварителни изпити, заяви министър Вълчев.

89% от учениците имат персонални устройства- телефони, таблети или компютри, за да провеждат онлайн уроци докато са под карантина. 5% пък нямат мобилно устройство вкъщи, а други 5% пък нямат достъп до интернет.

От образователното министерство са готови с няколко варианта – един учител да работи с няколко паралелки, или един учител да се присъедини към урока на свой колега, дори в друго училище.

Това, което се случи през последните 3 дни е забележително, системата мобилизира много енергия, ентусиазъм и човекочасове работа, за да започне с различни форми на дистанционно обучение, каза Вълчев. И обясни, че всяко само избира дали да е синхронно или а-синхронно обучението. Препоръчано е да се започне с а-синхронното- по различно време, могат да се възлагат задачи и учениците да се самоподготвят. При синхронното виртуално обучение има повече трудности, заради организация и влизането на много ученици по едно и също време.
И призова родителите да помагат при онлайн обучението.

Сутринта много родители сигнализираха, че нямат достъп до електронните платформи, а причината е засиления трафик. Само при „Школо“  е отчетен 20% ръст вчера и веднага са започнали да разширяват мрежата си, но се появили временни проблеми. Вълчев обясни, че във всички страни, където е стартирало електронно обучение е имало временни проблеми.

Близо 2000 учители нямали техническа възможност да се включат в онлайн обучението, защото нямали нужната техника.  Министерството пък ще започне да купува техника за училищата в следващите дни, а за целта ще отделят между  1-2 млн . лв по оперативна програма.

Гешев, спри се! Остави поне коронавируса на нас! За(д) теб е Божков…



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ