Страшен екшън в НС! Карадайъ извади Рашков извън равновесие, той вее и фучи в залата

мустафа карадайъ

Убеден съм че всички ние искаме да има едни честни и прозрачни избори. Всички ние искаме да улесним българските граждани да могат да гласува. Е, не чак всички. Защото едни се гордеят, че са ограничили конституционното право на българския гражданин да упражни правото си на глас, но това вече остава на тяхната съвест. Това заяви в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите за Изборния кодекс.

„Но аз съм убеден, че болшинството от народните представители искаме да спазваме Конституцията на Република България и да работим в името на българските граждани. И когато говорим за избори, българските граждани да могат да гласуват, да избират и да бъдат избирани. А не някой да им ограничава изкуствено конституционните права“, каза той.

„Искаме да вдъхнем доверие на българските граждани, че техният глас ще бъде правилно отчетен, а и по този начин ще повишим избирателната активност“, допълни той.

„Ще има местни избори, в които ще има четири избора – избор на кмет на кметство, избор на кмет на район, избор на кмет на община, избор на общински съветници. Избирателната активност беше още по-ниска. Разликата е около 600 000. От тях една част не стигнали до секциите от притеснението за машинното гласуване – да не се изложат пред другите“, посочи Карадайъ.

„Може и да не е масово. Може би г-н Рашков също не е стигнал до машините от притеснението да ползва машините, като репликира от място, но има възможността да направи реплика от трибуната на Народното събрание“, отвърна той на репликите от място на Бойко Рашков. Думите му жегнаха бившия вътрешен министър, който не можа да си остане на мястото и скочи да иска думата.

Карадайъ се обърна към депутатите: „Отнесете се много отговорно към изборния процес и правата и свободите на българските граждани, а не да нарушавате Конституцията и законите на страната, както го правеше господин Рашков, ползвайки инструментите на държавата, независимо, че той имаше самочувствието да го прави това нещо, защото преди него ГЕРБ го правеха 12 години и му създадоха условията да си мисли, че той безнаказано ще използва ресурсите на държавата, репресивния апарат на държавата, за да нарушава Конституцията и законите и в крайна сметка да застане пред медиите и да се гордее с това, че е ограничил правото на огромна част от българските граждани да стигнат до секциите и да гласуват“.

„Ние от ДПС ви призоваваме да положим всички усилия да върнем доверието на българските граждани в окончателния изборен резултат. Ние призоваваме този модел на тъчскрийн машинно гласуване да го ограничим, да върнем хартиеното гласуване, но в разумни срокове да въведем машинното броене на хартиените бюлетини, което ще бъде гаранция за елиминирането на недействителните гласове, което ще бъде гаранция, че няма субективно и нарочно да бъдат броени бюлетините по различен начин“, каза лидерът на ДПС.

По този начин доверието в изборните резултати ще се повиши и избирателната активност ще се повиши, а оттам и легитимността и Народното събрание и на избраните органи от Народното събрание.

Депутатите посрещнаха с аплодисменти думите на лидера на ДПС, но Бойко Рашков не се стърпя и взе думата.

„Очевидно на някой години наред много му е харесвало да купува и продава гласове. И по такъв начин да сяда тук и да твърди, че ние ще увеличим броя на нашите депутати в пленарната зала. Само че действително се появи един министър на вътрешните работи, който защити Наказателния кодекс, който положи усилия да защити правата на хората“, похвали се сам Рашков.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ