Изтече скандален запис: Човек на Прокопиев и О’Брайън се хвалят, че са взели Борисов за заложник

7 Dni Bulgaria09.03.2023
58
„Filternews“
Колумнистът на „Ню Йорк Таймс“ Иван Кръстев и олигархът Иво Прокопиев са преминали в решително настъпление в опит да завземат властта в България и да отстранят от пътя си политическата конкуренция, показва разследване на filternews.bg. В ход е операция „Цялата власт за ПП и Демократична България“, подкрепяна от среди в международния неолиберален елит и фамилията Сорос.
Стратегията на Кръстев и Прокопиев е да притиснат предизборно първо лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, заплашвайки го, че ще намери място в следващия списък по закона „Магнитски“. Условието е Борисов да даде подкрепа за правителство на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ без да поставя условия и да иска участие на ГЕРБ в изпълнителната власт. От бившия премиер на три кабинета се изисквало да осигури сериозно парламентарно мнозинство и подкрепа на подобен кабинет.
Ако Бойко Борисов се съгласи с условията на Кръстев и Прокопиев, това означава собствената му политическа гибел. Неолибералната общност и джендърглобалистите в никакъв случай не желаят друго на опоненти като лидера на ГЕРБ. А каквито и упреци да има към Борисов, едно е сигурно – той е чужд точно на тази общност.
Следващата голяма цел на тандема, който се вижда  в главната роля на кукловод на процесите у нас в бъдеще, се казва Румен Радев. Гласове за импийчмънт на държавния глава вече се чуват в средите на новата коалиция между ПП и ДБ. Най-отчетлив е този на генерал Атанас Атанасов.
Целият план е предшестван от огромен публичен скандал, произведен по време на конференция във Виена на European Stability Initiatives. На въпросната конференция, за която разкрива във фейсбук профила си и журналистката Соня Колтуклиева, присъстват Джеймс О’Брайън и Иван Кръстев. Двамата са особено близки и се познават още от времето, когато днешният шеф на отдела за санкции към Държавния департамент е бил сътрудник на държавния секретар Мадлин Олбрайт, която е част от администрацията на президента Барак Обама. Българинът Иван Кръстев се познава повече от 10 години с въпросния американски чиновник. Двамата са работили по съвместни проекти, с подкрепата на международния спекулант Джордж Сорос, Демократическия институт. Информацията от тези проекти е била предоставяна в полза на фондацията „Отворено общество“ и Демократическата партия в САЩ. Съвсем не е случайно, че Иван Кръстев се позиционира от самото начало като гуру на неолибералните интереси, налагани от част от Демократическата партия в Щатите. Навремето Кръстев се опита да вкара в този коловоз бившия премиер Иван Костов, после облъчи с тези идеи и Петър Стоянов. Във времето осъществяваше натиск към всеки силен политик в България, сред които бе и Бойко Борисов. Не е тайна, че от една страна Борисов изпитва респект към огромното влияние на Иван Кръстев в САЩ, а от друга, е притискан от кръга около самия Кръстев и Прокопиев. Искането на този кръг е  да бъде приета Истанбулската конвенция, превърната от неолибералите и джендърглобалистите превърнаха в тяхна конституция, която трябва да ограничи, а в обозримо бъдеще направо да отмени националната конституция.
Третият кабинет на Бойко Борисов прие налагането на Истанбулската конвенция въпреки скандала в Министерски съвет и отказа на част от министрите (основно представители на патриотичните формации) да гласуват „за“. Решението бе изпратено в парламента. Тогава Корнелия Нинова прояви здрав разум и поиска свикването на национален референдум, който да се произнесе „за“ или „против“ Истанбулската конвенция. Като стара лисица в политиката Бойко Борисов излезе от ситуацията, прехвърляйки проблема върху Конституционния съд. Лидерът на ГЕРБ беше напълно наясно какви биха били резултатите и последствията от подобен референдум в иначе консервативна България. Конституционният съд се съобрази изцяло с основния закон на републиката и захвърли Истанбулската конвенция в кошчето. По този начин бе отнет най-сигурният инструмент за непосредствен контрол от страна на Сорос и неолибералите над България. После и други държави в Европа последваха позицията на България и на Унгария, където Виктор Орбан е безпощаден в отношението към Сорос. Това са още Чехия, Словакия, Латвия и Литва. Дори Турция, държавата, в която бе приета въпросната конвенция, се отрече от нея и отмени приемането й.
Тогава на преден план излезе законът „Магнитски“. Неговата истинска същност прекрасно лъсва в записа (вижте приложеното видео) от разменените реплики между Иван Кръстев и Джеймс О’Брайън. Неуспявайки да сдържи егото си и в желанието си да се похвали за ролята и приноса си в прилагането на „Магнитски“ у нас, както и да демонстрира топлото си приятелство с Джеймс О’Брайън, Иван Кръстев пряко осветява американския си приятел и разобличава закона „Магнитски“. Думите на Кръстев, че на предишната си позиция в администрацията на Обама Джеймс О’Брайън е отговарял за освобождаването на заложници, а на сегашната си позиция (ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ) отговаря за взимането на заложници. Потресаващо е, че с няколко думи Иван Кръстев разкрива цялата същност на закона „Магнитски“ като инструмент за взимане на политически заложници от други държави, където американската администрация има свои интереси.
Джеймс О’Брайън е осветен в ролята на основен kidnaper (похитител), който всъщност взима въпросните заложници. Последното вече е политически тероризъм, защото на всички езици хората, които взимат заложници се наричат терористи.
Забележителна е и реакцията на Джеймс О’Брайън на похвалата, че взима заложници. От видеото ясно се вижда, че американският чиновник не прави опит за възражение, а доволно се усмихва и се отпуска в креслото. Въобще цялото поведение на Джеймс О’Брайън изразява задоволство и съгласие с думите на Кръстев. Очевидно това скандално публично послание, което Иван Кръстев и Джеймс О’Брайън отправят е: „Ние държим бухалката „Магнитски“ и можем да я стоварим върху всеки, който не следва нашите заповеди.“
„Filternews.bg“ разполага със собствена информация, че реакциите, предизвикани от непремереното поведение на Джеймс О’Брайън в София вече са били обект на задълбочено разследване в Държавния департамент, както и от щатски анализатори. Най-вероятно и самият Джеймс О’Брайън се е притеснил да не бъде осветена връзката му със сина на Джордж Сорос – Александър и близките му отношения с групата около Кръстев и Прокопиев. Така в свое интервю след агресивната си визита в София призова въпросите около „Магнитски“ да не се обсъждат в медиите, а това да ставало в службата му в САЩ. В светлината на последните разкрития, че срещу Делян Пеевски, който е в първия списък „Магнитски“, няма абсолютно никакви годни правни доказателства, позицията на Джеймс О’Брайън може сериозно да бъде разклатена. Вероятно на това се дължи да няма публично осветяване и дебатиране на работата му по „Магнитски“ в България.
Междувременно огромният публичен скандал от срещата на Иван Кръстев и Джеймс О’Брайън във Виена най-вероятно тепърва ще се разгаря и със сигурност ще бъде обект на разследване и анализи в самите американски институции. Защото всеизвестно е, че Първо правило на тайните служби и на всички големи играчи е да не си осветяват агентите си за влияние. В нашия случай става тъкмо обратното. Пред прожекторите са Иван Кръстев, Иво Прокопиев и най-мощното им оръжие „Магнитски, което ползват чрез Джеймс О’Брайън. На светло е и общото им свързващо звена Александър Сорос.
Последните разкрития правят наложителни следните въпроси, на които Джеймс О’Брайън, Иван Кръстев и олигархът Иво Прокопиев трябва да отговарят, а именно:
– Случайно ли е идването на Джеймс О’Брайън в София преди срещата му с Иван Кръстев във Виена?
– Случайна ли е демонстрацията на сила във Виена, където Джеймс О’Брайън заминава веднага след проведената операция в София?
– Случайни ли са поведението и репликите на Иван Кръстев в стил „да се знае кой кара влака“?
– Каква е и откога се поддържа връзката между Иван Кръстев и виенския адвокат Борис Георгиев? За незнаещите последният е кум и съученик на Кирил Петков.
– Имат ли всички споменати вече отговор на скандалния случай в Народното събрание, когато тогавашният премиер Кирил Петков привиква заместник-председателя на ДПС Станислав Анастасов и лично го заплашва с думите: „Аз вас ще ви оправя! Джеймс О’Брайън е името на човека. До няколко седмици очаквайте новини!“

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ