Бивш шеф на ДАНС: Президентът Радев да свика КСНС! Става въпрос за националната ни сигурност

payimage-538376

„Стратегията ни за национална сигурност трябва да бъде променена. Тя не е актуална. Става въпрос да бъдат планирани и проведени на тактическо и оперативно ниво поредица от мероприятия, които при евентуално развитие на негативни сценарии да могат да отговорят на рисковете, които ще бъдат пред нашата страна“.

Това заяви пред БНР Цветлин Йовчев, специалист по национална сигурност, бивш шеф на ДАНС и вътрешен министър в кабинета „Орешарски“ (2013 – 2014 г.).

Според него е необходимо президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Той подчерта, че с бунта на Евгений Пригожин и ръководената от него групировка „Вагнер“ съществено се е променила вътрешнополитическа обстановка в Руската федерация:

„Все още съществуват рисковете от промяна във вътрешнополитическата среда в посока по-радикални кръгове да завземат властта в Кремъл и да ескалират и ситуацията в Украйна, и отношенията със страните от ЕС и САЩ. От тази гледна точка ние се намираме в нова ситуация и това нещо изисква да се направи бърз анализ, да се оценят новите заплахи в различните сценарии за развитие и да се предприемат съответните мерки за потискане на рисковете, произтичащи от тези заплахи“.

Йовчев предупреди, че и в по-дългосрочен план могат да произтекат рискове от тази промяна във вътрешнополитическата среда в Русия.

По думите му трябва да се обърне много сериозно внимание на защитата на критичната инфраструктура в България: „Може би най-вече на тази, която е свързана с военно-промишления комплекс. Отново имаше взрив и пожар в складове на българска оръжейна фирма и отново една от водещите версии е, че това е саботаж“.

Цветлин Йовчев заяви, че категорично подкрепя действията на правителството за засилване на подкрепата за Украйна и изказа несъгласие с тезата на президента Румен Радев, че изпращането на оръжие за Украйна е „наливане на масло в огъня“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ