Кантарджиев бие аларма за новия щам на COVID: Спазвайте правилата! Още от сега направете това

кантарджиев

Новият щам на ковид „Ерис“, който придоби епидемичен характер, не причинява тежко заболяване, но пък по-лесно се разпространява. Трябва да знаем, че кой знае каква заплаха за населението няма, просто трябва да спазваме това, което вече сме научили като правила.

Това коментира пред Нова нюз проф. Тодор Кантарджиев.

Симптомите са същите, като на досегашните щамове. За момента все още у нас не е засечен, но на Балканите вече се появи. Но пак повтарям – нито е заплаха, нито е страшен. Ако някой иска да се реваксинира, е добре да се направи сега преди да са започнали да циркулират вирусите, коментира той.

В момента се радваме на много добра епидемична обстановка. И въпреки обстановката, която предполагаше да има много кърлежи и комари, нямаме кой знае колко повече пациенти, заразени от тези кръвосмучещи паразити, в сравнение с предходни години, посочи професорът.

С какво ли не ни плашеха разни хора по телевизиите, чак се чудя. Дори ни убеждаваха, че холера щяла да дойде през Черно море. Те нито са работили с такива инфекции и микроорганизми, а говорят. Аз съм работил с всички микроби. А сега дойдоха едни хора, те са мои набори, нали, ама не са работили и говорят сега някакви неща за ваксинопредотвратими заболявания. Изкараха туберкулозата ваксинопредотвратима – Боже Господи! Ама айде да се върнем на кърлежите по-добре, коментира той.

Нищо трагично няма при кърлежите, защото лекарите се научиха как се вади кърлеж, а майките разбраха, че не бива да пускат децата си там, където има най-много кърлежи и да им правят оглед като се приберат вкъщи, коментира той.

Сега очаквам да почнат да ни плащат още другата седмица е, че във Финландия има птичи грип. А всички знаем, че през есента птиците от север летят на юг. Не плашете от птичи грип, хора! От него могат да се заразят само хора, коити живеят в тесен контакт с болни птици, както в Азия, където като стане много студено, вкарват птиците в стаите, където живеят. Ние обаче имаме едни постройки, които се казват курници и там живеят птиците, коментира той.

Ние имаме опит в унищожаването на огромни количества птици, така че мерките като се вземат навреме, всичко е наред, каза той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ