Как да не обичат Бойко? Държавата дава 50 милиона на Доган, Ковачки и Домусчиеви, без да им работят…

Ахмед Доган

Централите на Ахмед Доган и Христо Ковачки и тази зима ще получават пари от държавата без да работят. ТЕЦ „Варна“, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Марица 3“ и „Топлофикация Русе“ са класирани на челните места във всички търгове на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за предоставянето на т.нар. студен резерв – мощности, които не работят, но получават пари, за да стоят в готовност и при необходимост да бъдат активирани.

От публикуваните резултати става ясно, че централата на Доган – ТЕЦ „Варна“, ще получи 26.5 млн. лв., а останалите три – общо 25.4 млн. лв., за да гарантират електроенергийната сигурност на страната до средата на 2020 г.. Този път, макар и символично, в схемата се включва и държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, която през 2018-а остана извън раздаването на милионите. Минимално участие има и „Биовет на братята Домусчиеви.

От ЕСО обясниха за „Капитал“, че договорите за предоставяне на студен резерв ще бъдат сключени през следващата седмица, като е възможно да има размествания спрямо сега публикуваните резултати в зависимост от това дали всички участници представят навреме необходимите документи. Изненади обаче едва ли ще има

Очакванията, че след като активира и трите блока на ТЕЦ „Варна“ почетния председател на ДПС ще вземе почти целия студен резерв не се оправдават. На практика централата на Доган получава дори по-малко спрямо 2018-а, когато взе 27.4 млн. лева. В същото време дружествата на Христо Ковачки – ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Марица 3“ и „Топлофикация Русе“, ще увеличат приходите си от предоставянето с близо един милион лева.

Тези промени биха могли да се обяснят с невъзможността ТЕЦ „Варна“ да работи на пълна мощност заради ограничението при доставките на природен газ. Но е факт, че централите на Ковачки предлагат по-добри цени, с което изпреварват в класирането тази на Доган.

„Беиовет“ на Домусчиеви ще получи някъде около 2 милиона лева, заради малките си мощности.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ