Хекимян, дебил ли си!? Какви са тези министри в студиото ти, не знаеш ли кои са!?

Антон Хекимян

Ще ми купите нова риза, все ме наричате Йорданов, а аз съм Иванов. Така кандидат-депутатът от ГЕРБ Александър Иванов се обърна към тв водещия Антон Хекимян, разведрявайки напрегнатата обстановка в студиото, в което се проведе предизборен дебат по важни икономически теми и социална политика.

За дискусия бяха поканени Александър Иванов – ГЕРБ и забележете – министърът на Жан Виденов при когото България фалира – Румен Гечев – БСП, както и Петър Чобанов от ДПС, който като финансов министър на кабинета „Орешарски“ е главен виновник за погрома КТБ. Да поканиш последните двама да дават акъл за финансовото бъдеще на страната е пълен дебилизъм, г-н Хекимян!

Очаквано опозицията атакува представителя на управляващата партия с познатите доводи – липса на стриктна финансова политика, изпразнена хазна, задържани плащания, похарчени капиталови разходи.

„ГЕРБ е доказал, че можем да правим мащабни инвестиционни програми, и че въпреки коронавирус кризата успяхме да реализираме социално значими проекти“, заяви Иванов.

„ГЕРБ винаги е намирала правилния път към управлението и го е доказала пред избирателите си. При повишаване на БВП се повишиха и приходите в хазната. И затова всички социалистически вменявания трябва да бъдат санкционирани заради своя просперитет с по-високи данъци, ние не го приемаме и ще запазим данъците в такъв размер“, заяви Иванов.

Гечев се опита да внесе оригиналност в дебата като отбеляза, че българската икономика не трябвало да се прави „по модела на Казахстан, Киргизстан и други такива страни“. Той очерта с размах икономическия пакет на соцпартията и обеща просперитет на страната и младите хора.

Бившият финансов министър от кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов заяви, че в ДПС знаят от какво има нужда българската икономика и заяви амбициите им за тяхната реализация.

Дебатът продължи със социална насока като Румен Гечев побърза да атакува пенсионното осигуряване, наричайки го „асоциално и алогично“. БСП щели да увеличат пенсиите с 20-30%, обеща той. Чобанов отбеляза, че ДПС залагат на „доверие и солидарност и зачитане на фундаменталните права на хората“. „Ние доказахме и като правителство, че когато дойдем на власт, размразяваме всички плащания“, припомни си той министерстването при Орешарски.

Александър Иванов контрира рязко Гечев, че явно има спомен за социалната политика с носталгия от времето на Жан Виденов: „Всички си спомняме празните хладилници от времето на Жан Виденов, опашките и бедните пенсионери“. „Отношението към българските пенсионери е видимо и ГЕРБ го е доказал с управлението си“, заяви той.

А на упреците на Чобанов той отговори така: „Ние в новата си програма виждаме големия потенциал от човешкия капитал. Имаме намерение да включим в програмата с реални политики да направим България по-привлекателна за българите от чужбина и те да се завърнат, които избягаха след голямата криза и по време на управлението на БСП“.

„За мен е срам да искате доверието на българските избиратели“, обърна се той към Гечев.

Социалистът заяви, че премиерът не бил стъпвал година в парламента, на което Иванов му заяви: „Вие като депутат не сте стъпвал половин година в парламента, а господин Борисов е в Министерски съвет – където е работното му място“.

Александър Иванов подчерта принципното решение – ГЕРБ нямат план за общ кабинет с БСП или ДПС: „Ние искаме дясноцентристко правителство с мнозинство от ГЕРБ“.

„ГЕРБ е единствената политическа сила, която изпълнява предизборните си обещания. ГЕРБ е доверен евроатлантически партньор и е превеждала много пъти страната през кризи – мигрантска, банкова. Ние ще преведем България и през здравната и ковид криза, като ще запазим икономическата стабилност, без да вдигаме данъците. Нашият девиз е: „Просперитет, стабилност, заетост“, заяви Александър Иванов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ