Препълнените трибуни на стадион „Българска армия“ несъмнено ще окажат мощна подкрепа на футболистите на ЦСКА в битката с Лудогорец.

Освен да надъхват своите обаче феновете ще направят всичко възможно да превърнат 90-те минути в Борисовата градина в истински ад за футболистите на съперника. И по-специално за някои, които в миналото са получавали силната любов на червена България, пише „Топспорт“.

Сега обаче ситуацията е коренно различна. Става дума за трикратният футболист номер 1 на България Кирил Десподов и Спас Делев, който ще гостува на „Армията“ с пети различен клуб в своята кариера. За първи път обаче той ще бъде посрещнат изключително враждебно, като в предишните случаи дори бе поздравяван от домакинската публика.

Но с оглед на отношенията по оста ЦСКА – Лудогорец червените привърженици определят всяко преминаване на бивш техен играч в Разград като предателство. И ако до скоро имаше предпоставки основната порция груби скандирания да бъде фокусирана към Десподов, едно 8-секундно клипче на бързака от село Ключ отпреди няколко дни му навлече гнева на армейските фенове. След победата на Лудогорец с 1:0 над Локомотив София в миналия кръг Делев записа кратко видеообръщение, с което благодари на привържениците на орлите за подкрепата.

„Следващия мач отиваме да мачкаме, само Лудогорец“, каза националът. И със сигурност екзалтираните трибуни на „Армията“ ще „поздравят“ Спас за неговата закана.

Много интересно е, че Делев бе в противниковия отбор и в предишния случай, когато стадионът бе пълен в домакински мач на ЦСКА. Това бе полуфиналът-реванш за купата на България с Берое в историческия сезон на армейците във В група. След победата с 2:0 като гост в Стара Загора 16 000 зрители отидоха да подкрепят състава на Христо Янев срещу Делев и компания. Страхотната атмосфера помогна за нов успех с 2:0 и класиране за финала, където бе надигран Монтана.

7 години по-късно Спас отново ще гостува на препълнена „Армията“ в мач, в който победата е на всяка цена. Той има общо 8 визити на стадиона на ЦСКА, като няма успех в редовното време, но си е тръгвал като победител след изпълнение на дузпи. Това се случва при първото му стъпване в Борисовата градина на 4 март 2009, когато е едва 19-годишен.

В 1/4-финал за купата именно Делев изравнява за орлетата след като Маркиньос е открил резултата и след дузпи армейците са отстранени от надпреварата. В този мач ЦСКА харесва Делев и през лятото той облича червената фланелка. Нисичкият бързак има два периода в клуба между 2009 и 2013 г., като отбелязва ключови попадения в плейофа за влизане в групите на Лига Европа срещу Динамо Москва (2:1 през 2009 г.) и финала за купата срещу Славия (1:0 през 2011 г.).

В последствие кариерата на Делев преминава през няколко чуждестранни тима, както и родните Локо Пд, Берое и Арда. С всеки от тях той е гостувал на „Армията“, но без да успее да спечели. Има и още един гол – при равенството 1:1 между ЦСКА и Локомотив Пловдив в последния кръг на сезон 2013/14.

И докато преминаването на Делев в Разград бе прието сравнително спокойно от червените фенове, „народната любов“ се изля върху Кирил Десподов още минути, след като парафира с Лудогорец в началото на 2021 г. Тръгналият да гради успешна кариера в чужбина обещаващ талант се завърна у нас едва две години, след като бе продаден от ЦСКА на Каляри и отиде при основния конкурент на армейците, който на няколко пъти в миналото бе осмивал.

На Кирил бе сложен печатът „предател“ и от любимец той се превърна във враг на червените фенове, които му показват какво мислят за решението му във всеки мач между двата тима.

„Вижте, в момента съм футболист на Лудогорец, играя за отбора, защитавам честта на този клуб. Изкараха много пари от мен в ЦСКА. Професионалист съм. Ако аз съм им проблема в живота, ок, приемам го, да крещят и да викат срещу мен“, заяви Десподов след финала за суперкупата през 2021 г., когато даде 4 асистенции за победата с 4:0 на „Васил Левски“.

Футболист №1 на България за 2018, 2021 и 2022 година също няма успех на „Армията“ с противников отбор – играл е два пъти с Литекс и три с Лудогорец. Първият от споменатите три двубоя с разградчани се игра при закрити врати заради пандемията от коронавирус, а в другите два нямаше достатъчно предпоставки трибуните да се напълнят, като Десподов усети само част от явната омраза, която червена България изпитва към него. В неделя обаче той ще се сблъска с цялата тежест на присъдата, която феновете на ЦСКА му наложиха още в началото на 2021-а.

Мощни и нецензурни скандирания ще ехтят както по адрес на Десподов, така на Делев, което ще е голям тест за силата на тяхната психика и характера, който притежават.

В червения ад отново можеше да попадне и Антон Недялков, но той е контузен и ще пропусне срещата. Интересно е какво ще е отношението на червените привърженици към Тодор Неделев, когото само преди два месеца те аплодираха с фланелката на Ботев Пловдив. Твърде вероятно е пловдивчанинът да се запознае с мнението на феновете за няколкото отказа към ЦСКА през годините и приетото предложение на Лудогорец.

Но основната „любов“ ще е насочена към Десподов и Делев, а целта ще е те и този път да си тръгнат от „Армията“ без да победят.